Μετά το τρίτο μνημόνιο: Διακριτική εποπτεία και εγγυημένες εξόδους στις αγορές

H Ελλάδα, εύκολα ή δύσκολα, θα κλείσει κάποια στιγμή την τρίτη αξιολόγηση. Αμέσως μετά θα έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί το πλαίσιο των σχέσεων που θα επικρατήσει μετά την 20η Αυγούστου του 2018, οπότε και λήγει το παρόν πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης και βοήθειας.

Τα σενάρια που ήδη συζητούν οι Ευρωπαίοι είναι τέσσερα: 

Πρώτο, αλλά και λιγότερο πιθανό καθώς κανείς δεν το θέλει ούτε μπορεί να το υποστηρίξει, αφορά την υιοθέτηση ενός τέταρτου μνημονίου.

Δεύτερο περιγράφει μια καθαρή έξοδο χωρίς μνημόνιο και άλλες υποχρεώσεις, το οποίο είναι παρακινδυνευμένο και απαιτεί την έγκριση των αγορών.

Τρίτο εκείνο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα συνοδεύεται από μέτρα και ρυθμίσεις εποπτείας και

Τέταρτο μια συνδυασμένη λύση εποπτείας και εγγυημένης εξόδου στις αγορές. Το τέταρτο και επικρατέστερο σενάριο προϋποθέτει την επαναρύθμιση του χρέους, η οποία θα αποτελεί και την εγγύηση της μονιμότερης και αδιατάρακτης εξόδου στις αγορές.

Με βάση τα παραπάνω, η τρίτη αξιολόγηση οδεύει προς το τέλος της και στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσουν εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί το καταλληλότερο σχήμα εποπτείας που θα συνοδεύει την ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου του 2018. οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης.

Όπως έγραψε το "Βήμα",  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα ενημερωμένος για τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης