Μάχη με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία

Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς παραπέμπεται σήμερα το θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου για ιδιώτες και επιχειρήσεις, που θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς και το πρόγραμμα «γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα καλύψει για εννιά μήνες τους τόκους των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά πλήττονται από την κρίση.

Με βάση το προσχέδιο του πτωχευτικού, η αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας ορίζεται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι πρόκειται για «υπερβολικά γενναιόδωρο» όριο και αντιπροτείνουν όριο κάτω των 100.000 ευρώ (πριν από την προσαύξηση με βάση τα προστατευόμενα μέλη), επισημαίνοντας ότι το 90% των δανείων καλύπτει αξία κατοικίας μικρότερη των 200.000 ευρώ.

«Αγκάθι» αποτελεί επίσης η δυνατότητα ενός φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Το σχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα δίνει αυτή τη δυνατότητα τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, όμως η πρόβλεψη αυτή βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές προκειμένου να κερδίζουν χρόνο πριν από την πτώχευση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης