Λόης Λαμπριανίδη: Το στοίχημα είναι να επικοινωνούμε με τις ιδέες μας - 150.000 συμμετοχές στο knowledge bridges

Η εφαρμογή knowledge bridges είναι ένας ιστότοπος για όλα τα Ελληνόπουλα απανταχού της Γης - Στόχος και τα 8.000.000 του αποδήμου Ελληνισμού

To 2011 o Λόης Λαμπριανίδης εκδίδει το "Επενδύοντας στη φυγή: Η διαρροή επιστημόνων στην Ελλάδα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης".

Ο κ. Λαμπριανίδης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι από τους πρώτους που θα περιγράψει το εθνικό αυτό πρόβλημα αλλά όπως εξηγεί "η μετανάστευση για την Ελλάδα ήταν πάντοτε μια πραγματικότητα". Μάλιστα θα επισημάνει ότι η έντονη τάση της διαρροής επιστημόνων θα παρατηρηθεί από την δεκαετία του 90.

"Έφυγαν τότε 130.000 ίσως και 150.000 πτυχιούχοι. Σήμερα λόγω της κρίσης ο αριθμός ξεπερνά τις 250.000" αποκαλύπτει.

Γιατί έφυγαν τόσοι πτυχιούχοι; "Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό, δυστυχώς αυτή είναι διαχρονικά η δομή της. Αυτό σε συνδυασμό με τις κακές αμοιβές σπρώχνει τα παιδιά με υψηλές γνώσεις στο εξωτερικό", εξηγεί.

Ωστόσο ο κ. Λαμπριανίδης δεν θα μείνει στην θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος και θα περάσει στην πράξη. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης θα πρωτοστατήσει στην δημιουργία μιας ηλεκτρονικής κοινότητας (e-comunity), ώστε να συνδέσει τους επιστήμονες του εξωτερικού με την Ελλάδα.

Ο κ. Λαμπριανίδης μας περιγράφει το εγχείρημα: "Μια πατέντα που μπορεί να δημιούργησε ένας  νεος επιστήμονας στην Ελλάδα μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά με τη συνεργασία ας  πούμε κάποιου Έλληνα καθηγητή σε πανεπιστήμιο στη Σουηδία που συμβαίνει να έχει επαφές με επιχείρηση στη Σουηδία που μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση της.

Αυτό όπως κατανιοείται θα λειτουργήσεις προς το συμφέρον και των «δυο μερών» ".
Η πρωτοβουλία αυτή  ονομάζεται Γέφυρες Γνώσης   (https://www.knowledgebridges.gr/ )  και έχει ήδη πάνω από 150.000 μοναδικούς επισκέπτες οι οποίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ανταλλάσοντας σκέψεις και ιδέες, ή και κλείνοντας συμφωνίες συνεργασίας. Μάλιστα   η πρωτοβουλία θα προκηρύξει στις αρχές του 2019 δυο κατηγορίες βραβείων:

Α. Βραβεία «Γέφυρες Επιχειρηματικής Συνεργασίας». Αφορά τη βράβευση επενδυτικών σχεδίων που στηρίζονται στη δικτύωση επιστημόνων και  επιχειρηματιών του εξωτερικού με αντίστοιχους του εσωτερικού. Οι συνεργατικές πρωτοβουλίες θα περιλαμβάνουν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής επιστήμονες και επιχειρηματίες που διαμένουν στο εξωτερικό και ελληνικές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών. θα δίνονται κάθε χρόνο 15 βραβεία των 50.000 ευρώ.

Β. Βραβεία «Γέφυρες Δικτύωσης». Αφορά τη βράβευση  συνεργασιών επιστημονικού-ερευνητικού δυναμικού Ελλήνων πολιτών ή Ελλήνων ομογενών, που βρίσκονται είτε εντός, είτε εκτός της χώρας. Η ανάδειξη των συνεργασιών αυτών αναμένεται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς τη δημιουργία νέων δικτυώσεων, οι οποίες θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους Έλληνες επιστήμονες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Θα δίνονται κάθε χρόνο 15 βραβεία των 20.000 ευρώ.

Ο κ. Λαμπριανίδης μιλά επίσης για μια επέκταση της εφαρμογή της πλατφόρμας λέγοντας ότι υπάρχει και μια δεύτερη Ελλάδα άλλων 8 εκατομμυρίων αυτή του αποδήμου ελληνισμού που μπορεί να ενταχθεί. "Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να έχουμε μια εθνική συνεννοήση με αυτόν τον ανθρώπινο πλούτο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη θα είναι σημαντικά", λέγει.

Ο κ. Λόης Λαμπριανίδης δεν κρύβει ότι το knowledge bridges, υλοποιήθηκε "μακράν του κράτους που πρέπει να διορθώσουμε" και παραδέχεται ότι "για την λειτουργία του κράτους, δεν γίνονται ακόμη όσα πρέπει, αλλά η προσπάθεια έχει ενταθεί" ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε ένα επιτελικό κράτος που είναι βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή διαδικασία".

Επίσης περιγράφει μια σειρά μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τους νέους στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται προς δυο βασικές κατευθύνσεις αφενός με την ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων αφετέρου με την υποβοήθηση της επιστημονικής ανάπτυξης (υποτροφίες σε αρίστους και πολλά άλλα). Εξηγεί ότι και εδώ οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

Τέλος ο κ. Λαμπριανίδης δηλώνει ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε την ομογένεια που μπορεί να μας προσφέρει πολλά. "Η λέξη - κλειδί είναι η λέξη "συνεργασία". Οι απόδημοι δεν θα προσφέρουν μόνο οικονομικά στην πατρίδα μας, αλλά θα μεταφέρουν και μια άλλη κουλτούρα, που ίσως την έχουμε ανάγκη". 

Και ο κ. Λαμπριανίδης καταλήγει: "Πρέπει να δώσουμε άμεσα την ψήφο στα παιδιά που έχουν μεταναστεύσει και ειναι γραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτή η ψήφος πρέπει να είναι και εύκολη πρακτικά.  Ακόμη, να δούμε τι ψήφο μπορούμε να δώσουμε κάποια στιγμή και στους αποδήμους". 

Το τελικό συμπέρασμα από τη σύντομη συνομιλία μας με τον κ. Λαμπριανίδη: Η πλατφόρμα knowledge bridges, είναι μια σοβαρή προσπάθεια να προσεγγίσουμε τα καταρτισμένα Ελληνόπουλα όπου και αν βρίσκονται και αυτό πρέπει να στηριχθεί ακόμη περισσότερο από την κυβέρνηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης