Λιανικό εμπόριο και εστίαση ζητούν παράταση στην έκπτωση 40% στα ενοίκια

Tην χρονική επέκταση της έκπτωσης κατά 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανάλογο αίτημα έχει κατατεθεί και από τα καταστήματα λιανικής.

Αμφότεροι οι κλάδοι επιθυμούν να ενταχθούν στις διατάξεις της απόφασης που προβλέπουν τη διατήρηση των μειωμένων ενοικίων για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών, με πηγές να επισημαίνουν ότι μια σκέψη είναι να αφήσουν την αγορά να βρει μόνη της τις ισορροπίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η δεύτερη σκέψη είναι να ενταχθούν και οι δύο ή ένας από τους δύο κλάδους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ένα ακόμα τρίμηνο, με την προοπτική, ωστόσο, η κυβέρνηση να καλύψει μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών (δηλαδή πάνω από 30% που ισχύει σήμερα), καθώς η ζημία θα αφορά μισθώματα 6 μηνών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα μετρηθεί το δημοσιονομικό κόστος προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πάντως, η παράταση της έκπτωσης βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν προτείνει τόσο στους εμπόρους όσο και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις χωρίς κρατική παρέμβαση.

Προϋπόθεση, ωστόσο, αποτελεί η συνέχιση της κάλυψης του 30% και για το επόμενο τρίμηνο. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει, όμως, προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει το ενοίκιο του Ιουλίου. Επί της ουσίας καταγράφεται στάση πληρωμών από τους εμπόρους λιανικής και την εστίαση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης