Κρατισμός και στην... ιδιωτική τηλεόραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρά έντονα η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών, της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και του συνδέσμου διαφημιζομένων, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, κάνοντας λόγο για ωμή κρατική παρέμβαση. 

Όπως επισημαίνουν οι τρεις φορείς, το σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και ένα μοναδικό ευρωπαϊκό μόρφωμα οιονεί κρατικού μονοπωλίου, την στιγμή μάλιστα που το ευρωπαϊκό δίκαιο κινείται προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης κρατικών μονοπωλίων. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου του Νίκου Παππά, καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες όπως η ελευθερία των συμβάσεων, εισάγοντας αλγόριθμους καθορισμού των τιμών της διαφήμισης, ενώ υποχρεώνει τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν το έσοδό τους σε τρίτο, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος.

Όπως τονίζουν οι τρεις φορείς σε κανένα μέρος του κόσμου δεν εφαρμόζεται αντίστοιχο σύστημα για το σύνολο του διαφημιστικού χρόνου, ενώ σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ ορίζεται ως ρυθμιστής, την ώρα που η ιδιοκτησία του συστήματος παραμένει κρατική. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης