Κορωνοϊός- Ελλάδα: Πιο ηχηρή η καμπάνα για το εσωτερικό - Μικρότερη η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

H κυβέρνηση λαμβάνει ή αποσύρει μέτρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού χωρίς μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Χτύπησε ηχηρό καμπανάκι για την χαλάρωση και την αύξηση των κρουσμάτων στο εσωστερικό. 

Μιλώντας στον τηλεπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα «σταματήσαμε τις ροές από τη Σερβία και καταστήσαμε υποχρεωτικά τα τεστ για τους τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες».

Οι αρχές, όπως είπε, παρακολουθούν την επιδημιολογική εξέλιξη στη Βρετανία και στη Σουηδία, όπου η κατάσταση βελτιώνεται. 

Εξήγησε ακόμη ότι επειδή στον τουρισμό πρέπει να υπάρχει μία ορατότητα για να προετομάσει κάποιος το ταξίδι του, στέλνουμε το σήμα ότι το τεστ των 72 ωρών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για επισκέπτες από χώρες, όπως οι ΗΠΑ. 

Ερωτηθείς για την χρήση της μάσκας, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και παραμένει υποχρεωτική.

Όσον αφορά στην απόφαση να καταργηθεί το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, σχολίασε πως αποδείχθηκε στην πράξη ότι ότι δεν ήταν ορθολογικό,

«Προσαρμόσαμε το πλαίσιο στην πραγματικότητα» είπε και υπογράμμισε ότι  το πρόβλημα δεν είναι στους καθημένους, αλλά στους ορθίους, που συνωστίζονται σε μπαρ και πανηγύρια. 

Τόνισε πάντως ότι είναι διαφορετική η φύση των μπιτς μπαρ από τα πανηγύρια, καθώς στα πρώτα υπάρχει χωρητικότητα συγκεκριμένη και υπεύθυνος που γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Εάν δεν τηρεί τα μέτρα, επιβάλλοντα αυστηρά πρόστιμα. 

Για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Θέλουμε να ταρακουνήσουμε τον κόσμο στο εσωτερικό και όχι να προσανατολίζεται η συζήτηση μόνο στα εισαγόμενα κρούσματα.

Η καμπάνα για τα κρούσματα στο εσωτερικό είναι μεγαλύτερη» ανέφερε και σημείωσε πως θα πρέπει όλοι να επανέλθουν σε κατάσταση εγρήγορσης και όχι στην κατάσταση χαλάρωσης, που βλέπουμε αυτές τις ημέρες. 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown σε νησία, είπε πως πρόκειται για ένα έσχατο μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να υπάρξει και αποτέλεσμα. Αυτό που έχει σημασία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον η μεταφορά επισκεπτών στα νησιά δεν συνδέεται με έξαρση των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα του Covid19 στη χώρα. Εξ αυτών μόνο τα 4 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 3 ήταν εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Τα υπόλοιπα ήταν 6 από την Π.Ε. Ξάνθης, 4 από την Καστοριά, 3 από την Θεσσαλονίκη, 2 από την Αττική, 1 από την Ροδόπη και 1 από την Π.Ε. Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης