Καταστρέφονται οι ζωές των Ελλήνων υπέρ των αριθμών - Μπορεί να υπάρξει το 2018 μεταμνημονιακή εκκίνηση;

Οι επιπτώσεις της οκταετούς προσαρμογής της Ελλάδος, έχουν χτυπήσει τα νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, η οποία υποτίθεται ότι από το 2018 θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της, μόνη της.

Αν δεν υπάρξει άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, (δηλαδή ένα ακόμη μνημόνιο), τα προβλήματα των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια και την αργή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Συνεπώς το τέλος του προγράμματος και η «καθαρή έξοδος» που επιδιώκει η κυβέρνηση μόνον για λόγους μικροπολιτικής, σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη γραμμή στήριξης ή χρηματοδότησης, για την Ελλάδα.

Για να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εικονική πραγματικότητα υπόσχεται για το 2018, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να τηρηθέι μέχρι και το 2022. Όμως όπως γράφει το "Βήμα" οι αριθμοί δείχνουν :

 

- Η οικονομία σε οκτώ χρόνια συρρικνώθηκε κατά 25%. Το ΑΕΠ από 240 δισ. ευρώ περιορίστηκε σε 186 δισ. ευρώ.
- Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην Εφορία μειώθηκαν περισσότερο. Από 104 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν το 2009 υποχώρησαν εφέτος σε 73 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 29%.
- Παρά ταύτα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 και του 2018 συμπίπτουν στο επίπεδο των 54 δισ. ευρώ (!).
Μάλιστα στα καθαρά έσοδα φαίνεται ότι οι φόροι που θα καταβάλουμε το 2018 είναι υψηλότεροι κατά 1,4 δισ. ευρώ από το 2009.
 
Αυτή η "παράλογη" απόδοση στηρίζεται στην αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων. Πέρα από το «φοροσόκ» το οποίο έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία, οι αριθμοί αποκαλύπτουν ακόμα δύο παραμέτρους της πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής:
1. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού την οκταετία 2009-2018 μειώθηκαν από 71,438 δισ. ευρώ σε 55,607 δισ. ευρώ, δηλαδή κοντά στα 16 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μέσω περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις, της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 άτομα και του ψαλιδίσματος των επενδυτικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου ως και 50%.
2. Επίσης μειώθηκαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 12,4 δισ. ευρώ το 2009 χρόνο με τον χρόνο περιορίστηκαν στο μισό και το 2018 θα είναι 6 δισ. ευρώ.
Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν μια αλήθεια: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να προχωήσει χωρ'ίς οικονομική βοήθεια. Πολύ χειρότερα έμεινε αδιόρθωτη, με ένα πολιτικό σ΄συτημα που δεν την οδηγέι πουθενά. Μοιάζει με έναν μακρύ εφιάλτη να ζήσει κανείς συνεχή υπερφορολόγηση με δήθεν εξυγίασνση της οικονομίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης