Κέντρο Αθήνας: Ποιοι δρόμοι κλείνουν για τα ΙΧ τους επόμενους μήνες

Σε περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να αυξηθούν οι χώροι για μετακίνηση των πεζών. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). 

Η απόφαση αυτή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών/Μεταφορών, ελήφθη για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας», με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και την ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τους πεζούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού.

Η ισχύς της είναι για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της (21/5/2020), ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις (3) μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων. με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως - Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου - Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων, με ήπιες μορφές μετακίνησης, θα εφαρμοστούν επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Εξαιρέσεις

Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ, από τη ρύθμιση εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Εξαιρούνται και οι: 

  • Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας,
  • Μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,
  • Μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (ταξί) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,
  • Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και η τροφοδοσία των καταστημάτων (παράδοση - παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών.

Πρόστιμα

Αρμόδια αρχή για τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Δημοτική Αστυνομία. Στους παραβάτες οδηγούς επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ο δήμος Αθηναίων

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Αθηναίων σημειώνει πως η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πρόσφατης, ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές. 

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η Αθήνα υιοθετεί τις καλές πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο: 

  • Την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες για τη διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων.
  • Την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες.  

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Η παρέμβαση ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης