Θα πάρουν από τα κανάλια 246 εκατ. ευρώ αλλά θα χάσουν... 2 δισ!

Σε απίστευτο φιάσκο έχει εξελιχθεί η υποόθεση της αδειοδότησης 4 καναλιών. Ψύχραιμοι υπολογισμοί αποδεικνύουν ότι:

α) Το Δημόσιο θα χάσει 1,7 δισ. ευρώ από το κλείσιμο των 5 καναλιών σε βάθος 10ετίας και β) Με το υψηλό τίμημα των αδειών δημιούργησαν 4 οικονομικά ζημιογόνους σταθμούς, δηλαδή προβληματικές επιχειρήσεις, που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακάμψουν.

Πέραν των απωλειών σε έσοδα, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιδόματα ανεργίας (ήδη ετοιμάζουν 24 μηνης διάρκειας), ενώ είναι πολύ πιθανό να χαθούν και χρήματα από πτωχέυσεις τηλεοπτικών εταιρειών, οπότε η ζημία θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Στην εκτίμηση ότι το «μαύρο» στα κανάλια μετά τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών θα φέρει απώλειες 1,7 δισ. ευρώ προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανών στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Όπως προκύπτει από το διάγραμμα που δημοσιεύει ο ΣΕΒ, σε βάθος δεκαετίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν 600 εκατ. ευρώ σε φόρους και 1,1 δισ. ευρώ σε εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου ο περιορισμός των αδειών στο πεδίο της ενημέρωσης σε επίπεδα που υστερούν των τεχνολογικών δυνατοτήτων δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη δημοκρατία υψηλής ποιότητας.

Ο ΣΕΒ δημοσιεύει και διαγράμματα από τις εκτιμώμενες απώλειες τα επόμενα 10 χρόνια μετά τον υπολογισμό της απορρόφησης προσωπικού και έργου από άλλα κανάλια, από το κλείσιμο των σταθμών STAR, ALPHA, MEGA, Μακεδονία TV, ART, Epsilon.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης