Η φτώχεια και η κρίση φέρνει (και) παιδική παχυσαρκία

Στο παρελθόν οι φτωχοί ήσαν αδύνατοι και οι πλούσιοι χοντροί. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Οι πλούσιοι είναι... καλίγραμμοι ενώ οι φτωχοί παχύσαρκοι. Αιτία η κρίση (άγχος) και το φτηνό μη υγιεινό φαγητό (φτώχεια).

Στην Ελλαδα λοιπόν καταγράφεται ήδη ότι ένα στα δύο παιδιά που πηγαίνουν στη δεύτερη τάξη του δημοτικού έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με αυξητικές μάλιστα τάσεις με την πάροδο της ηλικίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μικρότερο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από καταμέτρηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών. Στη χώρα μας το δείγμα ήταν 5.682 μαθητές δημοτικών σχολείων (2.758 της δευτέρας και 2.924 της τρίτης τάξης).

Ενδιαφέρον είχε η σύνδεση της παχυσαρκίας με το χαμηλό εισόδημα: Στα αγόρια ηλικίας 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 18,1, ενώ στα αγόρια με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ο δείκτης ήταν αισθητά χαμηλότερος (17,2).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης