Η τρόικα επιμένει για έλλειμμα το 2015 και ψαλίδι στις συντάξεις

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η τρόικα στις διαπραγματε΄'υθσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η πίεση που ασκεί είναι μεγάλη και αφορά τη λήψη μέτρων όπως αυτά της τριετίας 2010-2012 στα πεδία του Ασφαλιστικού και του Προυπολογισμού (έσοδα και δαπάνες).

Στα δημοσιονομικά η ελληνική πλευρά απαντά δεν δέχεται το κενό των 2,5 δις. ευρώ για το 2015 και απαντά μεταξύ άλλων με τα εξής:

- Αναμένει βελτίωση των δημοσίων εσόδων χάρη στην ανάπτυξη που προβλέπεται σε 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

- Προβλέπει καλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (ειπραξιμότητα πάνω απο 80%) καθώς η τρόικα έχει ρίξει την εκτίμησή της για το ποσοστό στο 70%.

- Ποντάρει στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με στόχο έσοδα 400 εκατ. ευρώ και στη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων απο όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης (νόμος Αθανασίου). Η εκτίμηση για τα έσοδα είναι 350 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το πιο δύσκολο πεδίο είναι το Ασφαλιστικό όπου η τρόικα ζητάει συνολική αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί σε "ψαλίδι" στις κύριες.

Η κυβέρνηση συζητά μόνο για την αύξηση των ετών ασφάλισης που απαιτούνται για την κατοχύρωση της βασικής σύνταξης από τα 15 σε 20 έτη καθώς και ένα νέο πρόγραμμα συγχώνευσης ταμείων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης