Η πλατεία Βικτωρίας ο τελικός προορισμός μεταναστών

Η πλατεία Βικτωρίας είναι πλέον το νέο... "νησί" για τους μετανάστες. Οι ροές στα νησιά έχουν σχεδόν μηδενιστεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των ΚΥΤ με μετακινήσεις ανθρώπων που το δικαιούνται στην ενδοχώρα.

Από τις αρχές Ιουνίου έως και σήμερα μεταφέρθηκαν από τα νησιά περίπου 500 άτομα «επισήμως», ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 άτομα έχουν φύγει από τα νησιά με ίδια μέσα εφόσον κρίθηκαν πρόσφυγες, οπότε πλέον έχουν νόμιμα έγγραφα.

Ομως, στην ενδοχώρα δεν διαθέτουν κατάλυμα, χρήματα και δεν είναι καθόλου εύκολο να βρουν δουλειά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται καθημερινά για μία ακόμα φορά στην πλατεία Βικτωρίας.

Στην πλατεία έχει στηθεί με τα χρόνια «δίκτυο υποστήριξης» είτε από ανθρώπους που «βοηθούν» με το αζημίωτο, είτε από αλληλέγγυους που εξωθούν τους πρόσφυγες σε ακραίες συμπεριφορές.

Ετσι, από χθες το πρωί ξεκίνησε και πάλι σταδιακά να γεμίζει η πλατεία με πρόσφυγες από τα νησιά. Σστην πλειονότητά τους πρόκειται για τα ίδια άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία τις προηγούμενες ημέρες και μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας.

«Αφησαν πίσω τις οικογένειές τους και ήρθαν στην πλατεία για να πιέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», τονίζουν. Πολίτες που έχουν καταστήματα στην περιοχή περιγράφουν ως «μαγική εικόνα» αυτό που συμβαίνει.

«Τη μία στιγμή είναι δύο οικογένειες με μπόγους στην πλατεία και μετά λίγη ώρα έχουν συγκεντρωθεί πολλά ακόμα άτομα. Δεν έρχονται μόνο όσοι δεν έχουν πού να μείνουν αλλά και συμπατριώτες τους που κατοικούν στην περιοχή καιρό, προφανώς για να τους υποστηρίξουν», τονίζουν. «Επειτα κάποιοι μεταφέρονται με πούλμαν και την επόμενη ημέρα επανεμφανίζονται. Αν είναι οι ίδιοι ή άλλοι δεν γνωρίζουμε», εξηγούν.

Ο Δήμος Αθηναίων το βράδυ της Δευτέρας ξήλωσε από την πλατεία τα παγκάκια «έπειτα από αίτημα περιοίκων για να μη μένει κόσμος στην πλατεία». Ωστόσο περίοικοι τονίζουν ότι «οι πρόσφυγες κάθονται κάτω, δεν παίζουν ρόλο τα παγκάκια» και ζητούν να δοθεί επιτέλους λύση. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης