Η πανδημία φθίνει στην Ελλάδα και τέλος Μαίου σχεδόν θα μηδενιστεί - Πως η πορεία της πάει καλύτερα από ότι περιμέναμε

H επιδημία COVID-19 θα «σβήσει» στη χώρα μας εντός του Μαΐου. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι να καταγράφουμε σποραδικά κρούσματα και ασθενείς που θα χρειάζονται νοσηλεία. Αυτή είναι η εκτίμηση από τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Γιάννη Τούντα.

Οπως επισημαίνει στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο κ. Τούντας, τα περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα κατεγράφησαν το δεκαήμερο μεταξύ 23 Μαρτίου και 2 Απριλίου, οι περισσότεροι θάνατοι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου (από τις 2 έως τις 12 Απριλίου), ενώ η κορύφωση του αριθμού των διασωληνωμένων παρατηρήθηκε το διάστημα μεταξύ 3 και 6 Απριλίου.

Επίσης, η σχέση των θανάτων προς τα διεγνωσμένα κρούσματα παρέμεινε σταθερή σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού επιδημικού κύματος (1 προς 20 ή αλλιώς το 5% όσων είχε επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό κατέληξε).

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας έγινε στις αρχές Απριλίου, 2-3 εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, υπολογίζοντας τον μέσο ημερήσιο ρυθμό μείωσής του μέχρι σήμερα (μειώνονται κατά περίπου 2 κάθε μέρα), υπολογίζεται ότι σχεδόν θα μηδενιστεί σε περίπου σαράντα μέρες.

Ο κ. Τούντας εστιάζει στον ρυθμό διπλασιασμού των διεγνωσμένων κρουσμάτων και των θανάτων, που όπως τονίζει δίνουν μία πιο αξιόπιστη εκτίμηση για τη φθίνουσα πορεία της επιδημίας. Σημειώνεται ότι τα 250 κρούσματα στις 14 Μαρτίου στην Ελλάδα, έγιναν 500 στις 20 Μαρτίου, 1.000 στις 28 Μαρτίου και 2.000 στις 9 Απριλίου.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «για τα διεγνωσμένα κρούσματα ο χρόνος διπλασιασμού τους αυξήθηκε από έξι ημέρες σε δώδεκα μέρες και των θανάτων από τέσσερις σε εννέα μέρες. Οι επιδημίες φθίνουν όταν ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων υπερβαίνει τις δέκα μέρες».

Σημαντικό και λίαν ενθαρρυντικό γεγονός είναι και ο υπολογιζόμενος πολύ μικρός αριθμός Rο στη χώρα μας (0,43), ο οποίος υποδηλώνει ότι ένα μολυσμένο άτομο μολύνει κατά μέσον όρο 0,4 υγιείς. 

Η επιδημία αναπτύσσεται όταν το Ro είναι μεγαλύτερο του 2-2,4. Στη Γαλλία ήταν πρόσφατα 2,48 και σε όλο τον κόσμο 1,68.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης