Η οικονομική ασφυξία θα συνεχιστεί - Τίποτε δεν έχει κερδίσει η χώρα από τη νέα αξιολόγηση πέραν της στασιμότητας

Σε έναν ακόμη κύκλο οικονομικής ασφυξίας μπαίνει η Ελλάδα παρά την δήθεν ικανοποίηση της κυβέρνησης για την θετική αξιολόγηση. Την συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει κερδηθεί τίποτε. Τι έχει κερδηθεί; 
Η καταβολή των 7,5 δισ. της δόσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου που όμως θα επιστραφεί στους εταίρους για να πληρωθούν υποχρεώσεις και θα απομείν ει ένα πόσο κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ. Τι θ απρωτοπληρωθεί; Μπορεί αυτό το ποσό να δώσει ανάσα στην χειμάζουσα ελληνική αγορά; Μάιστα ίσως καταβληθεί σε δόσεις των 500 εκατ./μήνα.
Στη συνέχεια, αν και εφόσον εφαρμοστού πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, ακολουθεί μία εκταμίευση 2,8 δισ. που έχει προσδιοριστεί για μετά το καλοκαίρι. Εδώ η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός «νεοφιλελεύθερου πακέτου», το οποίο περιλαμβάνει:  
-      ιδιωτικοποιήσεις,
-      την ενεργοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποίησεων,
-      τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών,
-      την ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και
-      τις αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.
Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. στις αρχές του φθινοπώρου, η οποία μπορεί και να καταβληθεί επίσης με μηνιαίες δόσεις.

Είναι βέβαιον ότι η και πάλι, η αξιολόγηση του φθινοπώρου θα  κυλήσει προς τα τέλη του έτους με συνεχείς καθυστερήσεις και πως μέσα σε τέτοιο κλίμα ακινησίας θα ξεκινήσει ο επόμενος πολιτικός κύκλος σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η Ελλάδα θα παραμένει δηλαδή σε στασιμότητα ίδια με αυτή των τελυταίων 7 χρόνων.
Στο μεταξύ οι βαρύτατοι φόροι θα έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην αγορά και στα έσοδα και δεν αποκλέιεται να αρχίσουν εποίσημα οι σκέψεις για νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης