Η Κύπρος ζητά από την ΕΕ σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας

Καμπανάκι» στην Τουρκία αναμένεται να κρούσουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ σε ανακοίνωσή τους, με το τρέχον προσχέδιο να αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα την καλούν να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης