Η Ελλάδα στην πρώτη θέση στην αιολική ενέργεια (για μια ημέρα)

Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ημερήσιο πίνακα με τη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού έχει η Ελλάδα. 

Η χώρα μας κάλυψε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας εκείνης της ημέρας από ανεμογεννήτριες, οι οποίες συνεισέφεραν 23 Gwh. Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα η Ελλάδα βρέθηκε πάνω από τη Δανία, που ακολούθησε με 17% και 15 Gwh, τη Λιθουανία (13%, 4 Gwh), την Ισπανία (9%, 61 Gwh) και τη Βρετανία (9%, 55 Gwh).

Η συγκεκριμένη επίδοση της Ελλάδας είναι ένας συνδυασμός των καιρικών φαινομένων (ιδιαίτερα των ανέμων, που έπνεαν στη χώρα) και της ανάπτυξης των αιολικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

Η μεγάλη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στη χώρα έχει δημιουργήσει τους όρους, όταν πνέουν κατάλληλοι άνεμοι, να υπάρχει σημαντική συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην παραγόμενη ηλεκτρική. Ετσι, την Κυριακή 28 Μαΐου η Ελλάδα ήταν στην 3η θέση πανευρωπαϊκά με 19% και 21 Gwh, στις 17 Μαΐου στη 2η θέση με 22% (26 Gwh), στις 18 Μαΐου στην 3η θέση με 24% (28 Gwh), ενώ προχθές ήταν στη 12η θέση πανευρωπαϊκά, έχοντας καλύψει το 4,8% της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά. Βεβαίως, το τελικό αποτέλεσμα ηλεκτροπαραγωγής σχετίζεται και με τα αιολικά πεδία.

Για παράδειγμα, η Δανία που έχει ένα τεράστιο δίκτυο ανεμογεννητριών (τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα) στις 28 Μαΐου είχε πάρει το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά, με παραγωγή 48 Gwh.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης