Η Δρ. Εντνα Φόα μιλάει για τις κρίσεις της κρίσης

Επελέγη φέτος μεταξύ των «100 ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» από το ΤΙΜΕ και επισκέπτεται την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στο Ισραήλ, άλλά από την εποχή των σπουδών της ζει και σταδιοδρομεί στην Αμερική. Τον 2010 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως «ένας από τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη».

Θεωρείται «μητέρα» της μεθόδου της «παρατεταμένης έκθεσης» (Prolonged Exposure), μιας μεθόδου που απευθύνεται στην αντιμετώπιση της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες, από την οποία υποφέρουν άνθρωποι που έχουν ζήσει εμπειρίες όπως βιασμούς, θύματα φυσικών καταστροφών ή έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές συγκρούσεις.

Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στην προσπάθεια ο θεραπευόμενος να περιγράψει στον ψυχολόγο την τραυματική εμπειρία όπως ακριβώς την έζησε, όπως επίσης και στο να έρθει όσο είναι δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον αυτής της εμπειρίας.

Αυτή τη στιγμή διευθύνει το Κέντρο για την Αντιμετώπιση και την Μελέτη του Άγχους του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Κάθε χρόνο πηγαίνει για δύο μήνες στην πατρίδα της όπου δίνει τα επιστημονικά φώτα της τόσο σε Εβραίους όσο και σε Άραβες.

Η Δρ. Έντνα Φοα βρέθηκε στην χώρα μας καλεσμένη του ΝBCC-Greece, παραρτήματος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού φορέα Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ψυχικής Υγείας, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.

Μίλησε στο Βήμα για την θεραπευτική μέθοδο που εκείνη καθιέρωσε. Όπως ήταν λογικό η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. «Είμαι δυο μέρες στην Ελλάδα, όλοι, συνάδελφοι και απλοί άνθρωποι με ρωτούν αν "θα εμφανίσουν οι Έλληνες μετατραυματικό άγχος, λόγω της συγκυρίας". Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να συγκριθεί με το τραύμα που δημιουργεί μια αυστηρά προσωπική εμπειρία όπως ο βιασμός». τονίζει.

«Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι πιθανόν λόγω της συγκυρίας περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψη. Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν ξέρω τις αιτίες ούτε τις ακριβείς επιπτώσεις της ελληνικής περίπτωσης. Μπορώ να πω όμως πως ο καλύτερος, από την άποψη της ψυχικής υγείας- τρόπος να αντιμετωπίζεις τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις είναι να αντιμετωπίζεις κάθε μέρα ξεχωριστά»...

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης