Η αυτοκτονία σοκ στην Πλατεία Συντάγματος

Στην Πλατεία Συντάγματος αφήνουν λουλούδια και σημειώματα εκεί που αυτοκτόνησε ο 77χρονος

Συγκλονίζει την κοινή γνώμη η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, που χθες το πρωί έδωσε τέλος στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος.

Τα λόγια που φέρεται να είπε λίγο πριν στρέψει το όπλο πάνω του, αλλά και το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε πίσω του έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και προκάλεσαν συζητήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και δηλώσεις πολιτικών.

Ολα ξεκίνησαν χθες, λίγο πριν από τις 9 το πρωί. Ενας κρότος από ήχο σφαίρας τρόμαξε τους περαστικούς της Πλατείας Συντάγματος. Γυρνώντας το βλέμμα, όσοι ήταν κοντά πρόλαβαν να δουν έναν άνδρα να σωριάζεται στο παρτέρι δίπλα από την είσοδο του μετρό. Μερικοί έτρεξαν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. «Καλέστε ασθενοφόρο», φώναξαν κάποιοι.

Ομως, ο 77χρονος ήταν ήδη νεκρός... Η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, που έσπευσαν στο σημείο, διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του. Το τραύμα στο κεφάλι ήταν μοιραίο...

«Τον άκουσα που φώναζε: ''Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου'', καθώς ανέβαινε τα σκαλοπάτια της πλατείας. Λίγα λεπτά μετά άκουσα το μπαμ», είπε μια γυναίκα, αυτόπτης μάρτυρας, που εκείνη την ώρα πήγαινε στη δουλειά της.

Με δάκρυα στα μάτια, περιέγραφε τη στιγμή που η ίδια και οι υπόλοιποι που βρέθηκαν στο σημείο συνειδητοποίησαν ότι ο ηλικιωμένος είχε δώσει τέλος στη ζωή του. Ηταν οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια της αυτοκτονίας του 77χρονου, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Οι λεπτομέρειες για την προσωπικότητα και τη ζωή του, που ξετυλίχθηκαν στη συνέχεια, δεν επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις αυτές.

Ο Δημήτρης Χριστούλας γεννήθηκε το 1935. Καταγόταν από το χωριό Κανάλια Καρδίτσας και ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός. Ζούσε μόνος του σε ένα διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους. Πολύ συχνά βρισκόταν με την πρώην σύζυγό του και την κόρη του, με τις οποίες διατηρούσε άριστες σχέσεις.

Στους Αμπελοκήπους φαίνεται πως πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Εκεί διατηρούσε και το φαρμακείο του για πολλά χρόνια, γεγονός που τον είχε κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στη γειτονιά του. Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν γι' αυτόν οι περίοικοι, ενώ με αρκετούς είχε κάνει εκτενείς -κυρίως πολιτικές- συζητήσεις.

Η σχέση του με τα πολιτικά δρώμενα ήταν έντονη από τα νεανικά του χρόνια και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν οργανωμένος για ένα διάστημα σε τοπική οργάνωση της Αριστεράς. Μάλιστα, ο Δημήτρης Χριστούλας συμμετείχε συχνά στις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων του Μνημονίου που γίνονταν τα τελευταία δύο χρόνια.

Τι τον οδήγησε χθες στο απονενοημένο διάβημα, κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει. Ολοι όσοι τον γνώριζαν, πάντως, δηλώνουν ότι δεν είχε πει σε κανέναν τίποτα.

Πληροφορίες από φαρμακευτικούς κύκλους αναφέρουν ότι πρόσφατα διεγνώσθη με καρκίνο, κάτι που -αν ισχύει- φαίνεται ότι διαδραμάτισε ρόλο στην απόφασή του να βάλει τέλος στη ζωή του.

Με το ιδιόχειρο σημείωμά του, πάντως, ο 77χρονος δίνει τις εξηγήσεις του για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

«Eυγενική φυσιογνωμία» χαρακτηρίζει τον 77χρονο αυτόχειρα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Λουράντος σημειώνει ότι ο τρόπος που επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του δείχνεικαι την προσωπική του αξιοπρέπεια:

«Η επιλογή του τόπου δηλώνει την πολιτική του στάση. Επέλεξε να φύγει από τη ζωή, λίγο πριν φτάσει να αναζητεί τροφή από τα σκουπίδια».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ είχε γνωρίσει τον Δημήτρη Χριστούλα προ ετών, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Συλλόγου για κάποια υπόθεσή του.

Ο αυτόχειρας είχε αποφοιτήσει από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας τον Νοέμβριο του 1958 και τον Ιούνιο του 1973 πήρε άδεια λειτουργίας φαρμακείου στους Αμπελοκήπους.

Τον Απρίλιο του 1994 προχώρησε σε συστέγαση με άλλον συνάδελφό του. Δύο μήνες αργότερα διέκοψε οριστικά την άσκηση του επαγγέλματός του και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε από το ΤΣΑΥ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης