Η έκρηξη των αυτοκτονιών στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο

κρεμάλα

Μία αυτοκτονία κάθε μέρα κατέγραψε το αστυνομικό δελτίο από την 1η του μήνα. Μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα, άνθρωποι στον Αλιμο, στην Πλάκα, την Καλλιθέα, στους Αγίους Αναργύρους, στο Μαρούσι και στη Σκιάθο επέλεξαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, καταγραφές του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ ανεβάζουν τις απόπειρες αυτοχειρίας τον περασμένο μήνα στις 354, από τις οποίες κατέληξαν τελικά οι 50, ενώ από τα στοιχεία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το διάστημα από το 2009 έως το Δεκέμβριο του 2011 προκύπτει ότι σημειώθηκαν 1.727 αυτοκτονίες και απόπειρες...

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως για κάθε αύξηση της τάξης 1% στην ανεργία, σημειώνεται αύξηση 0,8% στις αυτοκτονίες στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, καθώς και αύξηση 0,8% στις ανθρωποκτονίες. Αύξηση πάνω από 3% στην ανεργία είχε αντίστοιχα ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις αυτοκτονίες (αύξηση >4%), στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, καθώς και στους θανάτους από χρήση αλκοόλ.

Η αντιστοιχία αυτή μεταφράζεται σε 2.308 περισσότερα περιστατικά μόνο στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο για το έτος 2009, πριν ακόμη από την έκρηξη της κρίσης.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα το 2010 και το 2011. Δεκάδες είναι ήδη οι περιπτώσεις αυτοκτονιών που σημειώθηκαν μέσα στο 2012. «Πάντα είχαμε περιστατικά αυτοκτονίας, ειδικά με χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά αυτά κυμαίνονταν σε 70-80 τον μήνα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης