ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ ότι τα τελευταία χρόνια αποθηκεύει όπλα και νιτρικό αμμώνιο σε κρησφύγετα στην Ευρώπη για χρήση στη δημιουργία εκρηκτικών με στόχο, όπως ισχυρίζονται, την προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων με εντολή του Ιράν.

Τον εν λόγω ισχυρισμό εξέφρασε ο συντονιστής αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέιθαν Σέιλς, ο οποίος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο πολιτικό κίνημα Shia του Λιβάνου, το οποίο υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, καθώς και απέναντι στην πολιτοφυλακή του.

Ο ισχυρισμός ότι η Χεζμπολάχ μεταφέρει και αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο στην Ευρώπη ήλθε έξι εβδομάδες αφότου μια αποθήκη που περιείχε μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού, σαρώνοντας την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Μπορώ να αποκαλύψω ότι τέτοιου είδους κρησφύγετα (για όπλα της Χεζμπολάχ) έχουν μεταφερθεί μέσω του Βελγίου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Μπορώ επίσης να αποκαλύψω ότι σημαντικά κρησφύγετα με νιτρικό αμμώνιο έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία», αναφέρει ο Σέιλς σε εμφάνισή του μέσω βίντεο στην αμερικανική – εβραϊκή επιτροπή, μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα ακόμα. Από το 2018, υπήρχαν υποψίες για κρυψώνες με νιτρικό αμμώνιο εντός της Ευρώπης, πιθανώς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

«Για ποιο λόγο αποθηκεύει η Χεζμπολάχ νιτρικό αμμώνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. [Προκείμενου να] μπορεί να προβεί σε μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις οποτεδήποτε οι ηγέτες της στην Τεχεράνη το θεωρήσουν απαραίτητο».  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, αλλά όχι και τον πολιτικό, εξαιτίας έλλειψης ομοφωνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης