Επεισόδια στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Επεισόδια

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων, κατά τη σημερινή, πρώτη μέρα, της 48ωρης Γενικής Απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Στα Ναυπηγεία, στις μεταφορές, στα πλοία, στα διυλιστήρια, η συμμετοχή έφθασε το 100%, στις τράπεζες, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΔΑΠ, το 80%, στα λιμάνια και την οικοδομή το 70%, και στο μέταλλο και το εμπόριο το 60%.

Στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα συνδικάτα, το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, συμμετείχαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι, με συνθήματα κατά της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση της «ανατροπής του εργατικού θεσμικού πλαισίου και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Στη 1 μετά το μεσημέρι, ομάδες αντιεξουσιαστών και αριστεριστών, περικύκλωσαν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, φωνάζοντας συνθήματα. Λίγο μετά τη 1.30, ξεκίνησαν επεισόδια από την οδό Φιλελλήνων και η συγκέντρωση διαλύθηκε. Τα επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος, στο ύψος του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας και προς την Καραγεώργη Σερβίας και την οδό Ερμού ανάμεσα σε μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών και της αστυνομίας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων επιτέθηκαν σε πολίτη που στέκονταν μπροστά από τα ΚΕΠ του Συντάγματος και τον ξυλοκόπησαν ισχυριζόμενοι ότι είναι αστυνομικός. Στο ύψος της Φιλελλήνων συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ η αστυνομία επιχείρησε και από την πλευρά της οδού Σταδίου.

Νωρίτερα, περίπου 7.000 μέλη του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη, ενώ ανάρτησαν πανώ κατά της τρόικας στην πρόσοψη του κτιρίου. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. «Και τη σάρκα τους να δώσουν οι εργαζόμενοι, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», δήλωσε η κ. Παπαρήγα, η οποία ζήτησε τη μονομερή αποδέσμευση από το χρέος και την αποχώρηση της τρόικας.

Η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και αύριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί και νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στην πλατεία Συντάγματος οργανώνεται και το κεντρικό συλλαλητήριο των Συνδικάτων, την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα.

Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ

Εν τω μεταξύ, χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και οι διαδηλωτές προχώρησαν προς το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην αποδοχή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης και στα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της 48ρης πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στη Θεσσαλονίκη.

Στις 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, έξω από το ΕΚΘ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην Εγνατία, με κατεύθυνση το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Δαναϊδών. Με την πορεία των ΕΚΘ - ΕΔΟΘ ενώθηκαν και τα «πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έκαναν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα. Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση των ΕΚΘ - ΕΔΟΘ, στο ΕΚΘ, οι ομιλητές κατήγγειλαν τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι οδηγεί σε «εξόντωση» το λαό και τη μισθωτή εργασία και εξέφρασαν την αντίθεση τους «στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», στην κατάργηση του ΟΕΕ-ΟΕΚ, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και στις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε στις 11.30 π.μ. και το ΠΑΜΕ, με συνθήματα την «μονομερή διαγραφή του χρέους», την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τους «ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς» και τη «λαϊκή εξουσία». Ακολούθησε πορεία, μέσω των οδών Εγνατίας και Τσιμισκή, με κατάληξη τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Στις έξι και μισή, το απόγευμα, θα γίνουν πικετοφορίες του ΠΑΜΕ και των «Λαϊκών Επιτροπών» στο Αγ. Βενιζέλου, στην πλατεία δημαρχείου στην Καλαμαριά, στην Αγ. Βαρβάρα στην Τούμπα και στην διασταύρωση Μαρτίου με Παπαναστασίου στην Χαριλάου.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα και αύριο την ίδια ώρα, στα ίδια σημεία, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της 48ωρης απεργίας. Αύριο, στις 11.00 π.μ. στο Λευκό Πύργο ανακοίνωσαν ότι θα διαδηλώσουν με μοτοπορεία, ενάντια στο «νέο μνημόνιο», με ελληνικές σημαίες και οι «Μοτοσικλετιστές εν Δράσει» .

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και την Κυριακή. Στις πέντε το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σε άλλα σημεία του κέντρου προγραμματίζονται πικετοφορίες και πορείες.

Διαδηλωτές έσπασαν κάγκελα της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης

Δύο σειρές από κάγκελα από την περίφραξη της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, αφαίρεσαν τραβώντας τα με χέρια, διαδηλωτές που παρέμειναν έξω απο το κτίριο μετά την ολοκλήρωση της πορείας των συνδικάτων.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν απο την αστυνομική δύναμη που φρουρούσε το κτίριο και απομακρύνθηκαν με πορεία στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου και διαλύθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Αποκλεισμοί υπηρεσιών στις πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου από το ΠΑΜΕ

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν το πρωί τρίωρο αποκλεισμό στη ΔΟΥ Τρίπολης, στη ΔΟΥ Σπάρτης, στο δημαρχείο και την Εμπορική Τράπεζα Αργους, ενώ στην Καλαμάτα πραγματοποίησαν περιφρούρηση της απεργίας στην είσοδο εργοστασίου της περιοχής και σε πολυκαταστήματα της πόλης.

Σημειώνεται ότι παρά τη χιονόπτωση, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Βαλτετσίου της Τρίπολης, υπήρξε συμμετοχή κόσμου που εντυπωσίασε, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ακόμα το ΠΑΜΕ, σε κεντρικές πλατείες του Αργους και της Σπάρτης, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Καλαμάτα.

Χανιά: Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Περισσότεροι από 5.000 Χανιώτες ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ και έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς και στην πορεία που ακολούθησε, με κατάληξη την αντιπεριφέρεια, όπου μερίδα από τους διαδηλωτές προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους τοπικούς βουλευτές: να πάρουν θέση κατά του νέου μνημονίου και να μην το ψηφίσουν. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν κι άλλα μέτρα, ούτε να χάσουν αυτά που έχουν κερδίσει με αγώνες. Σήμερα μιλάει ο λαός. Κατεβαίνει στις πλατείες για να αποτρέψει την ταφόπλακα που μας βάζει η τρόικα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης.

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Τους πολίτες και τους εργαζομένους. Τους καλούμε όλους στις πλατείες και τους δρόμους για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε το νέο μνημόνιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ Νεκτάριος Πετράκης.

Και στα Χανιά, τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει νέα συγκέντρωση για αύριο Σάββατο στις 11 στην πλατεία της Αγοράς, καθώς και την Κυριακή στις 6 το απόγευμα στον ίδιο χώρο.

«Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγώνα ανατροπής της κυβέρνησης του μνημονίου και καταδίκης των κομμάτων που την στηρίζουν», δήλωσε ο Φώτης Ριγανάκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, το οποίο πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση, στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης