Ελλάδα: Το ανίκανο πολιτικό σύστημα την κρατά ουραγό παντού

Πως το ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα έχει καταντήσει την Ελλάδα ουραγό παντού αποτυπώνεται σε έκθεση γερμανικού Ινστιτούτου. Σε αυτήν η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε 41 χώρες ως προς τη συνολική αποτελεσματικότητά της στον τομέα της οικονομίας, ενώ δύο θέσεις πριν από το τέλος βρίσκεται στον τομέα της διακυβέρνησης και στην 28η θέση όσον αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην πλειονότητα των επιμέρους δεικτών, ενώ καλύτερη συνολική βαθμολογία συγκεντρώνουν χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, καθώς και οι άλλες χώρες που εφάρμοσαν μνημόνιο (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το γερμανικό ινστιτούτο Bertelsmann Stiftung στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του. Πιο συγκεριμένα μας βαθμολογεί ως εξής:

1. Αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των πολιτικών: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 41η θέση της σχετικής λίστας με βαθμό 4,29. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από τους εξής υποδείκτες:

• Οικονομικές πολιτικές: Καταλαμβάνει την τελευταία θέση με αξιολόγηση 3,3. Με εξαίρεση τους τομείς της φορολογικής πολιτικής (31η θέση) και της έρευνας και καινοτομίας (34η θέση), η Ελλάδα είναι τελευταία σε όλες τις άλλες κατηγορίες οικονομικών πολιτικών (αγορά εργασίας, προϋπολογισμός, οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα).

• Κοινωνικές πολιτικές: Βρίσκεται στην 36η θέση της σχετικής λίστας με βαθμό 4,8. Η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή και αυξανόμενη, με την κρίση να έχει εντείνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θεωρούνται ανεπαρκείς.

• Περιβαλλοντικές πολιτικές: Η Ελλάδα βρίσκεται με βαθμό 4,8 στην 33η θέση.

2. Ποιότητα Δημοκρατίας: Σε αυτό το κριτήριο η Ελλάδα πετυχαίνει την καλύτερη βαθμολογία της (6,93). Παρ’ όλα αυτά παραμένει στην 28η θέση μεταξύ των 41 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τη διαφάνεια έχουν εφαρμοστεί μερικώς. Ε

3. Διακυβέρνηση: Μόλις δύο θέσεις πριν από το τέλος βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση (39η) με βαθμολογία 4,77.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης