Είχαμε τον βαρύτερο χειμώνα όλων των εποχών εφέτος

Χαμηλές θερμοκρασίες στην Φλώρινα

Η απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία της τελευταίας πενηντακονταετίας καταγράφηκε τον φετινό Ιανουάριο στη Φλώρινα. Το θερμόμετρο του τοπικού σταθμού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις 17 και 18 Ιανουαρίου έδειξε -25,1 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει δείξει ο υδράργυρος σε κατοικημένη περιοχή της χώρας από το 1961 (από τότε υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία της ΕΜΥ) έως σήμερα.

Λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες (δύο με τρεις βαθμούς) έχουν καταγραφεί από ερευνητικά προγράμματα σε βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Ρεκόρ καταγράφηκε τον φετινό χειμώνα και στην Αθήνα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Θοδωρή Κολυδά. Στον σταθμό της ΕΜΥ στο Ελληνικό η μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον φετινό Ιανουάριο ήταν 4 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από το 1955.

Ειδικά για τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ο φετινός χειμώνας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο βαρύτερος όλων των εποχών και όχι μόνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και λόγω της χιονόστρωσης η οποία έφτασε τις 70 ημέρες. «Με τον όρο «βαρύτερος χειμώνας» δεν αναφερόμαστε μόνο στα ακρότατα κάποιων τιμών αλλά ταυτόχρονα στη διάρκεια, τον τύπο του ψύχους, τη συνέχεια και την εμμονή του», επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης