ΔΝΤ: Δεν είναι απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο

Τον Αύγουστο του 2018 πολλοί βλέπουν "τοίχο". Ενώ η κυβέρνηση μιλά για το τέλος των μνημονίων σε συνδυασμό μέ ένα ανύπαρκτο βέβαια περιβάλλον ανάπτυξης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα τέταρτο μνημόνιο δηλαδή για νέα μέτρα! Τι θα πει και κυρίως τι θα κάνει η κυβέρνηση; Μάλλον εκλογές...

Κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος, που μπορεί να οδηγήσουν και σε τέταρτο μνημόνιο βλέπει και το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Οπως αναφέρει, τα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου) θα ληφθούν το 2019 που είναι έτος εκλογών.

Επίσης, οι αντιδράσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενδέχεται να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Αντιδράσεις εκδηλώνονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και σε άλλα μέτρα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Ακόμη οργανωμένα συμφέροντα συνεχίζουν να εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση την εφαρμογή τους.

 Επίσης, δυνητικό κίνδυνο ανατροπής των συμφωνηθέντων θεωρούν τις δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων αλλά και εκκρεμούσες προσφυγές για άλλα θέματα του μνημονίου, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.

Η βιωσιμότητα του χρέους θα επιδεινωθεί και ενδέχεται η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, χωρίς τη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές, καταλήγει το ΔΝΤ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης