Δικαιοσύνη: Η Ελλάδα έχει τις βαρύτερες ποινές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

φυλακή

Το ρεκόρ φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές έχει συγκεκριμένες αιτίες. Η Ελλάδα έχει καθιερώσει πολύ βαρύτερες ποινές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στην Ολλανδία επί 16.000 φυλακισμένων μόνον 27 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Στην Ελλάδα επί 13.000 κρατουμένων 850! Επίσης στην Γερμανία μόλις το 4% εκτίει ποινές πάνω από 5 χρόνια. Στην Ελλάδα τέτοιες ποινές εκτίουν οι μισοί (50%).

Στην Ελλάδα οι μισοί κρατούμενοι είναι αλλοδαποί. Ένα 40% για ναρκωτικά. Και μόλις το 10% για άλλες αιτίες. Στο μεταξύ 3 φυλακές που έχουν κατασκευαστεί σε Σέρρες, Δράμα και Κοζάνη δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ελλείψει προσωπικού. Η τρόικα δεν επιτρέπει προσλήψεις. Ένας άλλος τρόπος αποσυμφόρησης των φυλακών -εκτός από τον εξορθολογισμό των ποινών- είναι ο κατ΄οίκον περιορισμός με ειδικά ηλεκτρονικά βραχιόλια και η κοινωνική εργασία, μέθοδοι που είτε αγνοούνται, είτε προτιμούνται ελάχιστα. Το δικαστικό σύστημα φαίνεται να προτιμά την τιμωρία από την κοινωφελή εργασία.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 35 φυλακές με 12.700 φυλακισμένους. Η οικονομική κρίση θα αυξήσει την εισαγωγή κι άλλων ανθρώπων στις φυλακές. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 2.500 άτομα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης