Διαμαντοπούλου: Κονδύλια τέλος σε απείθαρχα AEI

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ χαρακτήρισε όσα συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας η Α. Διαμαντοπούλου. Κάτω, η αφίσα που κυκλοφόρησε και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις

Προειδοποίηση προς όλους όσοι αντιδρούν στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ απευθύνει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή» και ότι θα έχουν τις οικονομικές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

Αφορμή στάθηκαν και πάλι τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού ενάντια σε πανεπιστημιακούς που συμμετέχουν στις διαδικασίες για τα νέα συμβούλια των ιδρυμάτων, όπως συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου τυπώθηκαν αφίσες με τις φωτογραφίες καθηγητών και την ένδειξη «καταζητούνται», επειδή θέλησαν να εφαρμόσουν τον νόμο.

«Το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν είναι μεμονωμένο. Οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις για τον νόμο από την πλειοψηφία των πρυτάνεων είναι κατανοητές και σεβαστές. Η οργανωμένη, όμως, αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου είναι ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις ανοιχτής ή συγκεκαλυμμένης βίας, φαινόμενα τρομοκράτησης και εκφοβισμού που καταγγέλλονται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχουν στόχο τη μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή», τόνισε χτες η Αννα Διαμαντοπούλου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, ως κατά το Σύνταγμα εποπτεύουσα αρχή και υπεύθυνη για την τήρηση των πανεπιστημιακών νόμων (άρθρο 16 παρ.5), η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πράξει το παν για την εφαρμογή του νέου νόμου, τον οποίο -υπενθυμίζεται- η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία μόλις προ τριμήνου. Γι' αυτό θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τον σεβασμό της νομιμότητας και τη λογοδοσία όσων αυθαιρέτως την αμφισβητούν».

Αντιδράσεις
Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας 224 καθηγητές συνέταξαν σχετικό κείμενο στο οποίο αναφέρουν ότι οι επιθέσεις, ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή διαφωνίας με τον νόμο ή με επιμέρους προβλέψεις του, πλήττουν ευθέως την ελεύθερη έκφραση, τον δημοκρατικό διάλογο και την πολυφωνία, δηλητηριάζουν τα ακαδημαϊκά ήθη και επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν καθεστώς λογοκρισίας και φόβου.

Σε όλα τα ΑΕΙ πάντως εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για το θέμα της εφεδρείας, καθώς πολλά ιδρύματα δεν έχουν στείλει τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο, με δεδομένο ότι οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από το μέτρο διότι έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Για το θέμα ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Β. Παπάζογλου, έστειλε νέο έγγραφο στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι υπεύθυνοι για τη σύνταξη της λίστας εργαζομένων προς εφεδρεία είναι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, που ασκούν και διοίκηση στα Ιδρύματα.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης