Διάλογο ζητούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονης

Πρόταση για διάλογο σχετικά με ενδεχόμενη εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών έναντι του COVID-19 καταθέστει προς το Υπουργείο Τουρισμού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχεισιρών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.). Σε γραπτό υπόμνημα προς τον κ. Θεοχάρη, αναφέρει:  

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή την απαράδεκτη επιστολή-επίθεση στον κλάδο της βραχυχρόνιας διαμονής, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η βραχυχρόνια διαμονή ήταν παρούσα σε όλο το διάστημα του lockdown βοηθώντας άτομα που είχαν ανάγκη διαμονής εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά και διαθέτοντας εντελώς δωρεάν, διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάστηκε να απομονωθούν από τις οικογένειές τους για να μην τους μεταδώσουν τον ιό.

Επίσης είναι πιά γνωστό σε όλους ότι η βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα έχει ένα ποσοστό πάνω από το 15% στο τουριστικό κλάδο και συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας μας, δίνοντας δουλειά όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αλλά και σε μια συνδεόμενη αγορά που αναπτύσσεται παράλληλα με την βραχυχρόνια.

Φέτος, οι τουρίστες που θα επιλέξουν την χώρα μας για τις διακοπές τους, θα προτιμήσουν να μείνουν σε ένα ασφαλές κατάλυμα, είτε είναι ξενοδοχείο είτε διαμέρισμα, για να εξασφαλίσουν στην οικογένειά τους ένα προστατευμένο και καθαρό περιβάλλον. Είναι λοιπόν ευκαιρία να αυξήσουμε τον αριθμό των εν δυνάμει επισκεπτών της χώρας μας, προσφέροντας περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής και όχι να συζητάμε πώς να τα κλείσουμε.

Εμείς, σαν σύλλογος, έχουμε ήδη ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων μας, για την ενημέρωση των μελών μας. Ξεκινήσαμε επίσης επαφές και συνεργασίες με εταιρείες απολύμανσης σε όλη την Ελλάδα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ακίνητά της βραχυχρόνιας διαμονής ανάμεσα στις κρατήσεις.

Ετοιμάζουμε και ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον σωστό καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων των καταλυμάτων μας. Με την ολοκλήρωσή του θα το προωθήσουμε στα μέλη μας, έτσι ώστε να το αναρτήσουν σε κάθε ακίνητο βραχυχρόνιας διαμονής.

Είμαστε επίσης ανοικτοί να συζητήσουμε με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα, τρόπους εφαρμογής και ελέγχου, οποιασδήποτε οδηγίας δοθεί από τον ΕΟΔΥ. Ζητάμε όμως, αν όχι αυστηρότερη, τουλάχιστον την ίδια αντιμετώπιση σε όλα τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, κ.α.).

Το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, αντί να ζητάνε την αναστολή λειτουργίας της βραχυχρόνιας διαμονής, πρέπει να σηκώσουν λίγο το χαλί και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ακόμα και σήμερα με μοκέτες από την δεκαετία του ’70 και απαρχαιωμένα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, δίχως καμία συντήρηση, που είναι και η μεγαλύτερη αιτία μετάδοσης οποιουδήποτε ιού κυκλοφορεί σε αυτά.

Συμφωνούμε με την προοπτική να γίνονται έλεγχοι εφαρμογής των οδηγιών που θα δοθούν, αλλά θα πρέπει επιτέλους να γίνονται έλεγχοι και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτή θα ήταν μια σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτά άλλωστε είναι και εντονότερο το πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες αλλά και με τα τρόφιμα.

Εμείς, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οποιοσδήποτε τυχόν έλεγχος γίνει, θα διαπιστώσει ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής θα έχουν το μικρότερο ποσοστό στο σύνολο των παραβάσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα προκειμένου να αναρτηθούν στις πλατφόρμες και στην πλειοψηφία τους, έχουν κάνει ακόμα και πλήρη ανακαίνιση (αλλαγή μπάνιων, νέες κουζίνες, air-condition, κ.λ.π.).

Επίσης, στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε αναχώρηση, αλλά και εάν χρειαστεί, να υπάρχει περιθώριο μιας ημέρας από αναχώρηση σε νέα άφιξη, πράγμα αδύνατον να εφαρμοστεί και στα ξενοδοχεία που πολλές φορές η αντικατάσταση πελατών γίνεται back to back.
Οι ταξιδιώτες θα αισθανθούν πραγματική ασφάλεια μόνο αν έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν την επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες τους και φυσικά στα δικά τους στάνταρτ καθαριότητας και απολύμανσης.

Είναι άδικο, πιστεύουμε, επαγγελματίες του τουρισμού και κυρίως μεγάλοι σύλλογοι και φορείς όπως το ΞΕΕ & η ΠΟΞ, να ζητάνε από την κυβέρνηση να κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες και στο ΑΕΠ της χώρας.

Το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν είναι πλήρες μόνο όταν προσφέρει πραγματικά όλες τις επιλογές. Οι ιδιοκτήτες & διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής σε όλη την Ελλάδα είναι διαθέσιμοι να επωμισθούν τις ευθύνες τους, δεν επιβαρύνουν κανέναν με τα έξοδα λειτουργίας τους και παράγουν ένα τουριστικό προϊόν μοναδικής αξίας.

Εμείς θα είμαστε πάντα ανοικτοί στον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρούμε μια λύση με σκοπό την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και όχι την μείωση η ακόμα και την αναστολή του.

Παραμένουμε στην διάθεση των αρμόδιων υπουργείων για συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για να προσθέσουμε κι εμείς τις απόψεις και προτάσεις μας και να γίνει ένας ολοκληρωμένος και εποικοδομητικός διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με εκτίμηση
Ανδρέας Χίου
Πρόεδρος Δ.Σ.
ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. – Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων
 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης