Δεν θα εισέλθει στην συμφωνηθείσα με την Αίγυπτο ΑΟΖ το Ορούτς Ρέι - Βρίσκεται πάντως σε ελληνική ΑΟΖ

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το Ορούτς Ρέις, συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικου Πολεμικού Ναυτικού.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, για να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ στις 12.00 θα συγκληθεί -υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Τα τελευταία δύο 24ωρα το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά του είχαν σβήσει τους πομπούς τους ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα από την υπηρεσία marine traffic που καταγράφει την πορεία των πλοίων. 

Το δυτικό άκρο της περιοχής που δεσμεύει η NAVTEX σταματά ακριβώς εκεί που αρχίζουν οι συντεταγμένες της συμφωνίας του Καΐρου.

Σημειώνεται ότι από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο ενεργοποιείται και η NAVTEX για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Ρόδο

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης