ΔΑΑ: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο Ελ. Βενιζέλος

Οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τα μέτρα προστασίας και αποφυγής διασποράς του Covid-19, παρέχει ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών, ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα μέτρα του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βασίζονται στις οδηγίες των εθνικών υγειονομικών αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ως εκ τούτου, στο εξής, όσοι θα ταξιδεύουν αεροπορικώς σε προορισμούς εσωτερικού ή εξωτερικού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο - ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.

• Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης, όσο και κατά την πτήση.

• Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.

• Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής/WC, τα οποία οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).

• Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περισσότερη προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής και συνεργασίας επιβάτη - προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).

• Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρο) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners, θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων.

• Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.

• Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, θα είναι στη διάθεσή των επιβατών και θα παρέχει πληροφορίες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση, ενώ θα επιβλέπει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.

• Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, ενημερώνει τους επιβάτες, τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων, όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.

• Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι επιβάτες να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).

• Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης. Το αεροδρόμιο συνιστά στους επιβάτες να αφήνουν μια θέση κενή δίπλα από άλλους επιβάτες όταν κάθονται. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.

• Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα, με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.

• Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα, και επιπρόσθετα κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς, όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.

Η διοίκηση του αεροδρομίου επισημαίνει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι οδηγίες του ακολουθούνται πιστά. Επιπλέον, τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων κρατικών Αρχών.

Ιδιαίτερα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που έχουν φθάσει στο αεροδρόμιο, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά την κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης