Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε την συνθήκη της Λωζάνης;

Αίφνης η συνθήκη της Λωζάνης έχει μπει στην καθημερινή επαφή του Ερντογάν με την τούρκικη κοινωνία. Σε κάθε λόγο του αναφέρεται σε αυτήν και τι επαναλαμβάνει; Ιδού: "... Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. Δείτε μόνο πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε σήμερα. Άραγε οι νέοι μας αυτά τα γνωρίζουν;".

Οι αναφορές Ερντογάν έχουν πάρει διαστάσεις τρόμου στην Ελλάδα Αρκετοί αναλυτές μιλούν για "τύμπανα πολέμου" που υποχρεώνουν την Ελλάδα να ετοιμαστεί για στρατιωτική σύρραξη (!), ενώ άλλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα με Θράκη και τα κοντινά νησιά τους Αιγαίου.

Παρακολουθώντας ωστόσο προσεκτικά τις αναφορές Ερντογάν στην συνθήκη της Λωζάνης πουθενά δεν ζητά ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ των συνόρων, ούτε αναγγέλλει αξιώσεις για επέκταση συνόρων του. Όπως φαίνεται έχει τους εξής στόχους:

1. Να αποδομήσει εντελώς τον Κεμάλ που υπέγραψε τότε την συνθήκη ώστε να περιθωριοποιήσει του Κεμαλιστές κι άλλο στην σημερινή τούρκικη κοινωνία.

2.Μπορεί να μιλά για την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά στο μυαλό του έχει σίγουρα τις ιρακινές Μοσούλη και Κιρκούκ , τα πετρελαϊκά τους αποθέματα και επιθυμία του είναι να πάρει το μερίδιό του από Ιράκ, όταν θα γίνει διανομή εδαφών.

3. Οι χιλιάδες συλληψεις και απολύσεις ανθρώπων στην Τουρκία απαιτούν ένα ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ όραμα για να "ξεχαστούν" οπότε οι αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία συγκαλύπτουν το κράτος τρόμου που δημιουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να ενημερώσει τους συμμάχους της για τον απρόβλεπτο Ερντογάν. Η λογική λέει ότι μαι επιθετική κίνηση από την πλευρά του δεν θα γίνει αλλά ας μην το αφήνουμε στην τύχη.

Όσο για τον Κεμάλ, οι πάντες παραδέχονται ότι διέσωσε την ηττηθείσα Τουρκία χάνοντας εδάφη που ποτέ δεν ήταν τουρκικά, παίρνοντας άλλα εδάφη και δημιουργώντας το σύγχρονο τουρκικό κράτος. Ήταν πολύ μεγάλος κι ας λέει ο Ερντογάν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης