Γιατί οι δανειστές λένε όχι στην ίδρυση μιας νέας Τράπεζας και στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Ελλάδα με βάση το αναπτυξιακό "σχέδιο" που καταθέτει, υποστηρίζει ότι θέλει να υπάρξει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Η κυβέρνηση υπόσχεται για την δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες «λιμνάζουν» στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής τράπεζας ανάπτυξης εξαιτίας των φόβων ότι θα πληγεί ο θεσμός από την πελατειακή λογική. Το Bloomberg σημειώνει ακόμη πως οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας φαντάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρι στιγμής ασθενέστερη από την αναμενόμενη, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι αρχικής πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση 2,7%.

Η χώρα έχει επίσης υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γηράσκει και συρρικνώνεται σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας και οι τράπεζές της αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο δείκτη δανειακών δανείων στην Ευρώπη.

Τέλος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να δηλώνουν ότι τον Σεπτέμβριο με βάση τα πλεον΄σματα θα ζητηθεί να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης