Γιατί είναι στο απυρόβλητο οι Διοικητές του ΙΚΑ που απέτυχαν να προστατεύσουν την περιουσία του;

ΙΚΑ

Ποσά που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ έχασε τα τελευταία χρόνια το ΙΚΑ εξ αιτίας της αποδεδειγμένης ανεπάρκειας των εκάστοτε διοικητών του. Όσοι διοίκησαν τον Οργανισμό φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους, για την συνταγογράφηση σε ανύπαρκτα πρόσωπα, για την καταβολή επιδομάτων σε υγιέστατους ανθρώπους, για τις παραγγελίες μηχανημάτων που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, για τον μη εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων κ. α.

Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να δώσει σημασία κανείς:

α) Ότι ήταν εξαιρετικά εύκολο να αποσοβηθούν οι περισσότερες λεηλασίες για τον Οργανισμό. Για παράδειγμα η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους ήταν ολοφάνερη αφού εκατοντάδες "δικαιούχοι" είχαν περάσει προ πολλού τα 100 χρόνια! Επίσης ήταν πολύ εύκολο να διακοπεί η καταβολή τους. Αρκεί το ΙΚΑ  να απαιτούσε να εισπραχθεί προσωπικά από τον... νεκρό. Κι αν κάποιος συγγενής του δήλωνε "κινητική αδυναμία",  μια επίσκεψη στο σπίτι του θα ήταν αρκετή.

β) Αν οι εκάστοτε διοικητές του ΙΚΑ έκαναν καλά την δουλειά τους, δεν θα χρειαζόταν να περικοπούν οι συντάξεις των... ζωντανών, οι επικουρικές, τα εφ' άπαξ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Οι κακοδιοικητές του ΙΚΑ που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή του δεν θα κληθούν από την Δικαιοσύνη να απολογηθούν για παράβαση καθήκοντος; Οι διοικητές δεν επέτρεψαν με την ολιγωρία τους να επεκταθεί η σήψη σε κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού;

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Στο μεταξύ προφυλακίστηκαν και οι 7 υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας που ζημίωσαν τον Οργανισμό με εκατομμύρια μέσω ψευδών συνταγογραφήσεων. Δύο υπάλληλοι παραδέχθηκαν την ενοχή τους και δήλωσαν έτοιμοι να επιστρέψουν τα χρήματα που υφάρπαξαν. Οι υπόλοιποι 5 δήλωσαν αθώοι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης