Γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στα σύνορα;

Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη στο Mega. Ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε πόσο απλά εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι... το επιθυμούν: "Μπαίνουν περπατώντας και πάνε σε ένα αστυνομικό Τμήμα (!). Εκεί τους δίνουν ένα χαρτί που αναφέρει ότι θα πρέπει σε 30 μέρες να έχουν εγκαταλείψει την χώρα και αφήνονται ελεύθεροι. Στη συνέχεια κατευθύνονται προς την Αθήνα ακόμα και με την συγκοινωνία"!

Η περιγραφή σε αφήνει άφωνο. Καθημερινά εισέρχονται με αυτό τον απλό τρόπο 200-300 άνθρωποι συνολικά 120-150.000 το χρόνο. Τα τελευταία τρία χρόνια υπολογίζεται ότι εισήλθαν στην χώρα 450.000 άνθρωποι και μόνο 40.000 εγκατέλειψαν την χώρα.Τα ερωτήματα τώρα:

1. Γιατί δεν έχει καταγγελθεί ο ρόλος της Τουρκίας που επιτρέπει την διέλευση λαθρομεταναστών από τα εδάφη της αλλά μετά δεν τους δέχεται πίσω ισχυριζόμενη ότι "δεν γνωρίζει αν όντως πέρασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας";

2. Γιατί δεν γίνεται στα σύνορα ο έλεγχος και η άμεση απέλασή τους;

3. Γιατί δεν κατασκευάστηκαν εκεί Κέντρα Φιλοξενίας;

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ χαρακτήρισε "σύνορα κόσκινο" τα ελληνικά σύνορα σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απειλή του Νικολά Σαρκοζί ότι θα βγάλει την χώρα από την συνθήκη του Σένγκεν αν δεν εφαρμοστούν φέτος πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι, ο Αλέν Ζιπέ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακή μέθοδος που και που να χτυπάς (τη γροθιά) στο τραπέζι».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διευκρίνισε ότι ναι μεν η Γαλλία εξακολουθεί να υποστηρίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός της ζώνης Σένγκεν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάξει καλύτερα τα σύνορά της.

«Θέλουμε τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να ελέγχονται, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή. Τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα για παράδειγμα, είναι διάτρητα» δηλώνει ο Ζιπέ, επιμένοντας ότι η διοίκηση της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να υπάγεται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντί της Κομισιόν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης