Γερμανικός Τύπος: Το μοιραίο «κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων

Οι ψευδείς πληροφορίες περί ανοίγματος των ελληνικών συνόρων και η πορεία προσφύγων προς τον ελληνικό βορρά μετά τις φήμες ότι στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία τους περιμένουν ΜΚΟ με λεωφορεία για τους μεταφέρουν στη Γερμανία και στη βόρεια Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

Όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη την τουρκική Sabah, ανάλογες φήμες για άνοιγμα συνόρων προς την Ελλάδα διαδόθηκαν και στην Τουρκία. «Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας… Κατά μέσο όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1.000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1.300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

«Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη μετά από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν» γράφει.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις «βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων» κατά της ελληνική αστυνομίας.

«Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.

Από την πλευρά της η Bild επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας BP, το οποίο αναφέρει ότι όργανά της εμποδίζουν όλο και πιο συχνά το ταξίδι προσφύγων μέσω πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Το έγγραφο, που είναι διαβαθμισμένο, παραθέτει και συγκεκριμένους αριθμούς: «Το 2018 ήταν 6.500 άνθρωποι από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου που αποκλείστηκαν από πτήσεις.

Πρόκειται για συνολικά 1.700 περιπτώσεις, ή για μία αύξηση 26% σε σχέση με το 2017. Τα μέτρα που ελήφθησαν έγιναν επί τη βάσει διμερών συμφωνιών με την Ελλάδα για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών γερμανών αστυνομικών συνδέσμων» αναφέρει η εφημερίδα.

«Οι πρόσφυγες κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν κλεμμένα, χαμένα ή για αλλοδαπούς από χώρες της ζώνης Σένγκεν σε συνδυασμό με σχετικές άδειες παραμονής» προσθέτει.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης