Α. Κανελλόπουλος: Αποφυλακίζονται όσοι έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους

Αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους, αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ο Α. Κανελλόπουλος, στην υπ' αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:

  • Η ποινή τους είναι έως τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής.
  • Εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών».

O εισαγγελέας προσθέτει ότι «πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης