Αύξηση των περιστατικών με καρκίνο θυρεοειδούς στην Ελλάδα

Πρόγραμμα καταγραφής των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς ξεκίνησε η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία λόγω της αυξημένης συχνότητας των περιστατικών στη χώρα μας.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, με αφορμή το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους διαβήτη το οποίο διεξάγεται 9 - 12 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE).

Σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ τα περιστατικά αφορούν εκτός από ηλικιωμένους και πολλούς νέους πλέον. Γι' αυτό η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι  στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους.

«Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ έχουμε πάρει και τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» τόνισε ο κ. Μούσλεχ.

Η καταγραφή ήδη έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες και οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν δηλώνουν μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει.

Όπως εξήγησε ο γιατρός,  οι πιθανές αιτίες για την αύξηση των περιστατικών αυτών είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ενοχοποιείται η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας έγινε στις 26 Απριλίου 1986 και σύμφωνα με τους επιστήμονες για 10 μέρες  απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας.

Η ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε σε  όλη την Ευρώπη  μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρησιμοποιήθηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος για να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 8,4 εκατομμύρια πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας.

Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους  αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.  Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, έπειτα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας καθώς υπήρχε φόβος πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης