Αυξήσεις δαπανών για τη λειτουργία υπουργικών γραφείων

Δρόμοι παράλληλοι η κρίση και οι δαπάνες στο Δημόσιο, καθώς αυξάνονται οι θέσεις μετακλητών και συμβούλων, όπως και οι δαπάνες για τη λειτουργία υπουργικών γραφείων. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση των δαπανών του έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όχι μόνο διότι πολλαπλασίασε αναδρομικά από 7 σε 24 τους υπαλλήλους που μπορεί να έχει στο γραφείο του ο υπουργός αλλά και διότι χορήγησε αύξηση άνω του 50% στη διευθύντρια Υποδοχής, της οποίας η μηνιαία αμοιβή έφθασε από τα 2.604 στα 3.950 ευρώ.

Και αυτό τη στιγμή που το συγκεκριμένο υπουργείο ακόμη δεν διαθέτει Οργανισμό Λειτουργίας, φιλοξενείται στα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, άφησε επί μήνες απλήρωτους δεκάδες συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου και -το χειρότερο- άφησε τους πρόσφυγες στο έλεος της κακοκαιρίας αφού δεν κατάφερε να οργανώσει επαρκές σχέδιο για τη χειμερινή τους διαβίωση. 

Την έγκριση στον Γ.Μουζάλα είχε δώσει με πράξη του το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20/1/17, προβλέποντας αύξηση των θέσεων στο γραφείο του «για κάλυψη εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών». 

Σημειώνεται ότι οι θέσεις στο γραφείο του κ. Μουζάλα είχαν καθοριστεί μόλις δυόμισι μήνες νωρίτερα, δηλαδή όταν συστάθηκε ξεχωριστό υπουργείο (5/11/16) με τον ανασχηματισμό στις αρχές Νοεμβρίου 2016. Τότε, η απόφαση έλεγε ότι στο γραφείο Μουζάλα θα απασχολούνται 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί σύμβουλοι με κόστος 36.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 (λιγότερο από δύο μήνες).

Ένα μήνα αργότερα, όμως, το υπουργείο έρχεται και ζητά αύξηση των θέσεων μέσω της οποίας το κόστος θα αυξηθεί κατά 43.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 και κατά 256.000 ευρώ για το έτος 2017. Το αίτημα αυτό έρχεται να ικανοποιήσει το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνοντας την αύξηση των θέσεων ειδικών συμβούλων κατά 5 άτομα και των μετακλητών κατά 2 άτομα. Προστίθενται επίσης 10 αποσπασμένοι από άλλες θέσεις του Δημοσίου. 

Σημειωτέον ότι η αύξηση ισχύει αναδρομικά από 5/11/2016 χωρίς να απαντάται το ερώτημα εάν κάποιοι υπάλληλοι εργάζονταν ως τότε αμισθί ή κάποιοι θα πληρωθούν για διάστημα που δεν εργάζονταν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης