Αυξήσεις - «φωτιά» της ΔΕΗ κατά 15% για το 2012

Σε επιστολή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισημαίνει: «Μεσοσταθμικές αυξήσεις μικρότερες του 15% για το 2012 θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε ζημιές».

Σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυμανθούν στο 15% για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, προσανατολίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 η κυβέρνηση.

Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδος, αφού πρώτα βέβαια γνωμοδοτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το ύψος της αναπροσαρμογής των τιμολογίων.

Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωνε τον περασμένο Νοέμβριο πως οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης θα είναι κάτω από το 19% που αρχικά ζητούσε η ΔΕΗ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το κόστος παραγωγής της επιχείρησης να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σε πρόσφατη επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι μεσοσταθμικές αυξήσεις μικρότερες του 15% για το 2012 θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε ζημιές. Αυτό, κατά τον κ. Ζερβό, θα έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να φέρει σε πέρας τις επενδύσεις της, να καταρρεύσει η μετοχή της και όταν επιχειρηθεί να πουληθεί, το τίμημα να είναι υπερβολικά χαμηλό.

Ωστόσο, ακόμη και εάν η μεσοσταθμική αύξηση κρατηθεί κάτω από το 15%, η επιβάρυνση που θα έχουν τα οικιακά τιμολόγια και ιδιαίτερα οι μικρές καταναλώσεις θα είναι κατά πολύ υψηλότερες.

Πηγή: 
naftemporiki.gr

Δείτε επίσης