Ασφαλιστικό - ανάσα για επιχειρήσεις, συνταξιούχους και ασφαλισμένους

Επίδομα κάθε Χριστούγεννα σε ασθενείς ομάδες συνταξιούχων, αυξήσεις σε 5 δόσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους και προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση επικούρησης και εφάπαξ για αγρότες και άλλους κλάδους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Παράλληλα εξορθολογίζονται οι εισφορές κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών, όπου οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

- 1η κατηγορία : 155 ευρώ

- 2η κατηγορία : 186 ευρώ

- 3η κατηγορία : 236 ευρώ

- 4η κατηγορία :297 ευρώ

- 5η κατηγορία : 369 ευρώ

- 6η κατηγορία : 500 ευρώ

Σημαντικό επίσης ότι οι ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται παράλληλα περισσότερες της μίας μισθωτές απασχολήσεις, καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση, οι εισφορές που προβλέπονται κατά περίπτωση και έως του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.

Ως προς την εργοδοτική εισφορά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται χωριστά για κάθε εργοδότη.

Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης ή απασχολούμενων με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται υποχρεωτικά η νέα προβλεπόμενη ασφαλιστική εισφορά. Η εν λόγω εισφορά δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας.

Eάν υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο.

Ειδικά για τους νέους αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες η ανωτέρω εισφορά δεν δύναται να υπολείπεται της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της για την ασφάλιση ασθενείας, για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως.

Το σχέδιο νόμου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναφέρει ότι οι κύριες συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από 1.10.2019 και από αυτήν την ημερομηνία θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξλησεις. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης