Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ο Σύλλογος

Για δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη μιλά σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Διονύση Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περισσότερα από 100 σκευάσματα, όλων των παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν εξαφανιστεί σκευάσματα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως λέει, η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, είναι οι φαρμακοποιοί να δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα. Μάλιστα η αναζήτηση των φαρμάκων γίνεται όχι μόνο εντός πόλης, αλλά και σε άλλους νομούς.

Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί στο μέγιστο βαθμό

Όπως εξηγεί ο κ. Ευγενίδης, οι ελλείψεις έχουν ενταθεί σε μέγιστο βαθμό και τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Οι φαρμακοποιοί παλεύουν, όπως λέει, να βρουν τα αναγκαία φάρμακα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, καθώς πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών.

Κύρια αιτία των ελλείψεων οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων

«Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης