Αγωγές Ελλήνων ιδιοκτητών φορτηγών στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες

Αποζημιώσεις σε Έλληνες ιδιοκτήτες φορτηγών κατασκευής 1997 - 2011 μέσω μεγάλων Δικηγορικών Εταιρειών

Δυο εμβληματικές δικηγορικές εταιρείες με έδρα την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες έχουν έρθει στην Ελλάδα για να οργανώσουν συναντήσεις με εταιρείες Μεταφορών ώστε να κατατεθούν ομαδικές αγωγές κατά των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής φορτηγών που έστησαν καρτέλ και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους πουλώντας οχήματα σε πολύ ακριβότερες τιμές.

Η αμερικανική Crowell - Moring αριθμεί 500 δικηγόρους ενώ η ευρωπαϊκή bB αριθμεί 100. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με επιχειρηματίες αλλά και φορείς του χώρου, ανάμεσά τους και ο κ Διονύσιος Πλέσσας, ως άτυπος εκπρόσωπος των Σωματείων Αυτοκινητιστών της Αχαίας και ΝΔ Ελλάδας.

Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" όπου οι δικηγορικές εταιρείες γνωστοποίησαν ότι αγωγές μπορούν να κατατεθούν εναντίον ΟΛΩΝ των εταιρειών κατασκευής φορτηγών οχημάτων για οχήματα που κατασκευάστηκαν στο διάστημα 1997 - 2011.

Στο διάστημα αυτό όπως αμετάκλητα έκρινε η ΕΕ, οι εταιρείες κερδοσκοπούσαν ασύστολα. Το θέμα αποκάλυψε η εταιρεία ΜΑΝ ώστε να αποφύγεις τις κρατικές κυρώσεις (δεν μπορεί να αποφύγει όμως αυτές των ιδιωτικών αγωγών).

Όπως είπαν οι δικηγορικές εταιρείες:

- Την αποζημίωση παίρνει ο τελικός ιδιοκτήτης φορτηγού.

- Η δικηγορική αμοιβή θα είναι 33% επί των ποσών που θα επιδικαστούν.

- Είναι πολύ πιθανό οι αυτοκινητοβιομηχανίες να προτιμήσουν τον γρήγορο συμβιβασμό που σίγουρα θα είναι φθηνότερος, από την δικαστική διαδικασία.

- Οι αγωγές μπορούν να κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2018 και να έχουν τελεσιδικήσει σε μια τετραετία.

Ο κ. Πλέσσας θα ενημερώσει άμεσα το σύνολο των αυτοκινητιστών στην Αχαία για το θέμα. Όπως εξήγησε πρώτα πρέπει να καταγραφούν τα οχήματα που μπορούν να ενταχθούν σε ομαδικές αγωγές ενώ επεσήμανε ότι για τον ιδιοκτήτη αυτοκινητιστή δεν υπάρχει κανένα κόστος για την νομική διαδικασία. Απλώς θα περιμένει κάποια στιγμή να αποζημιωθεί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης