Αγανάκτηση του κλάδου Μεταφορών για τον καθολικό διήμερο αποκλεισμό από τους εθνικούς δρόμους

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο σύνολο του κλάδου των Μεταφορών μετά τον νέο καθολικό αποκλεισμό του από όλους τους εθνικους δρόμους. Συγκεκριμένα, δόθηκε απαγορευτικό στην μετακίνηση φορτηγών από 1,5 τόνους και πάνω σε όλη τη χώρα επί διήμερο λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Η νέα απαγόρευση ισχύει από την Κυριακή ώρα 6 το πρωί παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία δεν είχε ξεκινήσει ενώ δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση γιατί αποκλείονται τα φορτηγά από την κίνηση στα μεγάλα εθνικά δίκτυα ενώ επιτρέπονται τα ΙΧ!

Εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και Σωματείων του κλάδου υπενθυμίζουν ότι συνηθως είναι τα ΙΧ που ευθύνονται για τους αποκλεισμούς δρόμων (τελευταίο παράδειγμα ο πρόσφατος πεντάωρος αποκλεισμός στην Αθηνών - Λαμίας). Ακόμα σημειώνουν:

- Τα φορτηγά δεν πάνε χειμερινή εκδρομή όπως τα ΙΧ αλλά μεταφέρουν εμπορεύματα και σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν την αγορά με κενά αφού διακόπτεται το έργο τους. 

- Οι μεγάλοι οδικοί άξονες είναι ασφαλείς και είναι οι εταιρείες διαχείρισης και το κράτος που έχουν την ευθύνη να λειτουργούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι λοιπόν, εντελώς παράλογο να αποκλείονται τα φορτηγά ως δήθεν συνυπεύθυνοι της όποιας κατάστασης διαμορφωθεί λόγω του καιρού.

- Οι αρχές με τέτοιους αποκλεισμούς, περιφρονούν έναν κλάδο που στηρίζει οικονομικά τους εθνικούς δρόμους καταβάλλοντας τεράστια ποσά για διόδια και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις. 

- Με τέτοιους αδικαιολόγητους αποκλεισμούς αναβάλλεται επείγον μεταφορικό έργο και προκαλείται σοβαρή οικονομική ζημία για τους μεταφορείς που στη συνέχεια καλούνται με έξτρα δρομολόγια και δαπάνες να αποκαταστήσουν τα κενά της αγοράς.

Για το θέμα αναμένονται επίσημες διαμαρτυρίες από τα Σωματεία του κλάδου που ήδη ζητούν και συνάντηση με αξιωματούχους του Υπουργείου Υποδομών και την Τροχαία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης