Ελλάδα και παρασιτικός καπιταλισμός

Στην Ελλάδα "επενδύει" ο παρασιτικός καπιταλισμός

 

Ο καπιταλισμός στο αρχικό του στάδιο είχε ηθική. Ο καπιταλιστής αγόραζε π.χ.  μια τεράστια έκταση (πλήρωνε κάποιον). Σε αυτήν εχτιζε ένα εργοστάσιο (πλήρωνε τους κατασκευαστές). Μετά αγόραζε μηχανήματα (πλήρωνε προμηθευτές). Στη συνέχεια προσλάμβανε εργάτες και στελέχη δημιουργώντας ένα μικρό ντόμινο ανάπτυξης (αυτοί νοίκιαζαν σπίτια, στήνονταν κοντά τους αγορές για την καθημερινότητα τους κ.ο.κ).

Τότε, ο καπιταλισμός είχε μια ακόμη ηθική διάσταση : Προσπαθούσε να κατασκευάσει όσο καλύτερα προϊόντα μπορούσε. Η ποιότητα ήταν η πρώτη παράμετρος (Ένα αυτοκίνητο, μπορούσε κάποιος να το έχει 30 χρόνια).

Σήμερα ζούμε τον παρασιτικό καπιταλισμό. Για να έχει κέρδος, δεν παράγει τίποτε. Δεν προσλαμβάνει κανέναν. Το μόνο αγαθό είναι το ίδιο το χρήμα. Και το κέρδος το φέρνει το ψέμα και η παραπλάνηση.

Για παράδειγμα ο παρασιτικός καπιταλισμός έχει δει με ενδιαφέρον την καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα και... επενδύει σε αυτή. Την ώρα που η ύφεση μειώνει το ΑΕΠ, την βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και αυξάνει τα λουκέτα και την ανεργία, η φούσκα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε κατά 6,3 δισ. ευρώ μόνο τον Οκτώβριο ενώ τα ελληνικά ομόλογα από σκουπίδια έχουν αύξηση τιμής κατά 415% μέσα σε 15 μήνες!

Το τζογάρισμα περί την ελληνική οικονομία δεν συνδέεται φυσικά με την έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη ανάπτυξη. Για ποιά ανάπτυξη να μιλάμε όταν ακόμα και στην πάλαι ποτέ πανίσχυρη ελληνική ναυτιλία, καινούργια πλοία βγαίνουν από τις γραμμές και "δένουν" λόγω της κρίσης.

(Θεωρητικά δεν αποκλείεται οι μετοχές των εταιρειών αυτών των πλοίων να κάνουν και χρηματιστηριακό... ράλι, όπως κάνουν ράλι οι μετοχές των ελληνικών Τραπεζών. Την ώρα που δεν μπορούν να πουλήσουν τις θυγατρικές που έχουν στα Βαλκάνια, κλείνουν καταστήματα στην Ελλάδα, απολύουν προσωπικό και δεν έχουν ρευστό για να δανείσουν, οι μετοχές τους έχουν απογειωθεί για τί τις αγοράζουν οι του διεθνούς παρασιτικού καπιταλισμού).

Ο παλιός κόσμος έχει καταρρεύσει ξέρετε. Από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Δεν υπάρχουν πια ιδεολογίες, κινήματα, οικονομικά συστήματα (πλην της απληστίας). Γι αυτό και κανένας δεν έχει να προτείνει, ούτε μπορεί να πείσει τις κοινωνίες. Έχει χαθεί η μπάλα!

     molonoti.gr