Εικόνες κρίσης χωρίς αντίδραση

Εικόνες κρίσης χωρίς αντίδραση...

 

Οι ειδήσεις και οι εικόνες της κρίσης στην Ελλάδα δεν έχουν τελειωμό. Την ελληνική κοινωνία σόκαραν αρχικά οι αυτοκτονίες. Στη συνέχεια οι άστεγοι, οι ουρές στα συσίτια, οι άνεργοι, οι γέροντες έξω από τα ΙΚΑ, η εκτεταμένη φτωχοποίηση. Τώρα έρχεται μια ακόμα εικόνα να θορυβήσει τις ψυχές και το μυαλό των ανθρώπων : Ουρές και στις Τράπεζες.

Οι ουρές που θύμιζαν Αργεντινή δημιουργήθηκαν επειδή οι πολίτες δεν αφήνουν πια χρήματα στην Τράπεζα (τα χρειάζονται αυθημερόν) αλλά και επειδή έχουν μειωθεί τα τραπεζικά καταστήματα και το προσωπικό τους. Δεν μπορούσαν στις τράπεζες αυτές τις μέρες, να διαχειριστούν την αυξανόμενη προσέλευση. 

Δεν ήταν μόνο οι φοβερές σε μήκος ουρές των ανθρώπων πάντως. Ήταν και η απελπισία τους όταν διαπίστωναν ότι τους είχαν κουρέψει το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα για τις γιορτές να μην υπάρχουν ούτε λίγα ευρώ που είχαν υπολογίσει για να τα ζήσουν ανθρώπινα...

Καταγράφοντας τις εικόνες της βαθιάς φτωχοποίησης στην Ελλάδα δυο παράμετροι προβληματίζουν : Η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κοινωνία τις "συνηθίζει" και προσαρμόζεται σε αυτές. Και η έλλειψη πραγματικής αντίδρασης απέναντι σε όσους ευθύνονται για την εμφάνισή τους. 

Είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία είναι αφοπλισμένη και διαιρεμένη. Δεν έχει ένα (πολιτικό) όχημα για να συσπειρωθεί. Η ατομική ανοχή απέναντι στην κρατική αναλγησία είναι προς το παρόν η μόνη άμυνα.