Γιατί κόβει από παντού ο Άδωνις

Γιατί κόβει από παντού ο Άδωνις
Έχει δίκιο ο Άδωνις Γεωργιάδης στην υπόθεση των φαρμάκων; Και γιατί στην Βουλή η αντιπολίτευση ουσιαστικά δεν είχε τι να πει; (Παρών ή αποχωρήσεις δεν συνιστούν θέση). Ας δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί.
Ο Γεωργιάδης άλλαξε την αγορά φαρμάκων σε δυο σημεία. Πρώτον κατήργησε την χαμηλότερη τιμή ανά φάρμακο. Όποια εταιρεία θέλει να πουλήσει ακόμα και κάτω του κόστους είναι ελέυθερη να το κάνει. Και θα το κάνει αν έχει οικονομικά πλεονάσματα και θέλει να καταστρέψει κάποιον ανταγωνιστή. Δεύτερον, μπορεί ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να καθορίζει αυθαίρετα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων. Δηλαδή έβαλε μια ρομφαία πάνω από τα κεφάλια του κλάδου.
Αυτές οι δυο σημαντικές αποφάσεις, επενδύθηκαν με... αριστερή φρασεολογία ("φθηνό φάρμακο") με την οποία Ο Γεωργιάδης κατάφερε να πετύχει μια χαλαρή "νίκη εντυπώσεων" στην Βουλή, εις βάρος ακόμα και των αριστερών κομμάτων. 
Είναι προς την σωστή κατεύθυνση αυτή η τροπολογία Γεωργιάδη; Άγνωστο. Δεν εντάσετται σε ένα ενιαίο σχέδιο για την Υγεία και το Φάρμακο ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Για παράδειγμα οι ασθενείς πληρώνουν... περισσότερα από πρίν όταν τα φάρμακα ήσαν ακριβότερα!
Τι προσπαθεί ο Γεωργιάδης; Να τηρήσει την μνημονιακή δέσμευση ότι οι δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ. Και για να το πετύχει, θα βάλει ήπια φάρμακα στα σούπερ μάρκετ (να είναι εκτός κρατικής δαπάνης), θα βάλει τους ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα, θα μειώσει τις εργοστασιακές τιμές, θα μειώσει τα κέρδη των φαρμακοποιών, τους τζίρους των γιατρών κ.ο.κ.
Αυτό που συμβαίνει (και) στην Υγεία είναι απλό : Σκάει και εδώ η φούσκα, με αποτέλεσμα να "πεταχτούν έξω" γιατροί, φαρμακοποιοί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοβιομηχανίες κ.α. Ότι έγινε σε κάθε κλάδο το ζει και η Υγεία.
       
               molonoti.gr