Γιάννα Αγγελοπούλου 2004

Αξιοκρατία στην Ελλάδα; Μόνο μια φορά...

Το 2004, η σιδηρά κυρία των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, Γιάννα Αγγελοπούλου, ανέθεσε στον άγνωστο στους πολλούς, νεαρό Δημήτρη Παπαϊωάννου, την τελετή έναρξης τους. Ο Παπαϊωάννου είχε την σπάνια πρόκληση να απευθυνθεί σε παγκόσμιο κοινό σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είχε επίσης την σπάνια πρόκληση, να σκεφτεί και να δημιουργήσει ότι τον εξέφραζε, κυριολεκτικά από το μηδέν. Μέχρι το 2004 οι τελετές έναρξης ήσαν αδιάφορες, κάτι σαν μια βαρετή υποχρέωση που θα έπρεπε να διεκπαιρεωθεί.

Η Ελλάδα ήταν η μικρότερη πληθυσμιακά χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς. Και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ένας άγνωστος ακόμα και στο ελληνικό κοινό. Κι όμως: Η τελετή έναρξης το 2004, θα αλλάξει για πάντα. Μια μικρή χώρα και ένας άγνωστος καλλιτέχνης, συναρπάζουν μοναδικά το κοινό με ένα απίστευτης ομορφιάς αφήγημα που περιέγραφε την διαδρομή της Ελλάδας. Από τον Πλάτωνα μέχρι ένα αυτοκίνητο Datsun με τσιγγάνους! Τα πάντα με ισσοροπία, λιτότητα και πειθώ...
Ο Παπαϊωάννου απέδειξε ότι αν στην Ελλάδα υπήρχε αξιοκρατία, η χώρα θα ήταν ένας επίγειος παράδεισος με τους ανθρώπους που ζούν σε αυτόν να ασχολούνται με τα ταλέντα τους. Αυτό ήταν το υπέρχο μήνυμα - προσφορά της Γιάννας Αγγελοπούλου στον ελληνισμό και όσοι το πήραν, το πήραν.
Στον υπόλοιπο κόσμο ωστόσο, αυτό που επεβλήθει από την Ελλάδα, ήταν το νόημα που πρέπει να έχει η τελετή έναρξης: Το μιμήθηκαν οι Κινέζοι. Το μιμήθηκαν και οι Βρετανοί. "Ας μιλήσουμε για το τί είμαστε σε αυτή την χώρα και τι μας έχει επηρεάσει" (έστω και αν μας έχει επηρεάσει ο... Τζέιμς Μποντ!).
Όμως τίποτε δεν θα ξεπεράσει την απέραντη τόλμη της Κυρίας Αγγελοπούλου να δώσει την τελετή έναρξης στον καλύτερο Έλληνα εκείνη την στιγμή... Κι ας το γνώριζε μόνο αυτή. Κι ας μην επανέλαβε κανείς ποτέ σε αυτή την δύσμοιρη χώρα, μια παρόμοια κίνηση.
                         molonoti.gr