Βαδίζοντας προς το τέλειο

Βαδίζοντας προς το τέλειο

 

Η κατάρριψη του Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών είναι ένας ασήμαντος κόκκος άμμου σε όσα καθημερινά γίνονται στην κοινωνία των ανθρώπων. Αυτή είναι η τάξη των πραγμάτων : Μια χαοτική διεργασία που ενώ μοιάζει με μια απολίτιστη και επικίνδυνη πραγματικότητα, στην ουσία είναι ο μόνος δρόμος για να πορευτεί ο άνθρωπος.

Θαυμάζεις τα απίστευτα χρώματα στο σύμπαν που δεν είναι τίποτε άλλο από βιαιες συγκρούσεις ύλης, ασύμμετρες καταστροφές, ανεξέλεγκτα φαινόμενα. Αυτή είναι η συμπαντική τάξη : Μέσα από το χάος να δημιουργούνται εικόνες τελειότητας.

Από την κορυφή ενός βουνού θαυμάζεις μια μοναδική σε ομορφιά καταπράσινη και πυκνή ζούγκλα που όμως μέσα σε αυτήν άπειρα έμβια όντα αλληλοκαταδιώκονται και αλληλοσπαράσσονται για να επιβιώσουν. Μέσα από την συγκλονιστική άγρια μάχη της επιβίωσης, προκύπτει το θαύμα της φύσης.

Και έρχεσαι στον άνθρωπο. Είναι ίδιος με αυτόν της λίθινης εποχής. Μπορεί το ρόπαλο να έγινε πύραυλος "Μπουκ", το δέρμα που φορούσε ένα κοστούμι Αρμάνι άλλα πορεύεται ακριβώς όπως και τότε : Μαχόμενος για εξουσία, επιβολή  και δύναμη εις βάρος άλλων συνανθρώπων του.

Έτσι (θα) πορεύεται ο άνθρωπος όσο είναι ο ίδιος χιλιάδες χρόνια τώρα. Το προφήτευσε μέσα από την μαγεία της σκέψης του και ο Θουκυδίδης. Το μεγαλείο του ανθρώπου περνά μέσα από ένα διαρκή Μεσαίωνα γιατί απλά δεν μπορεί (ακόμη;) να αλλάξει. Θα πορεύεται προς το τέλειο μέσα από παραλογισμούς, αίμα και φρίκη.