Βία και θυμός

Πολύμορφη βία αναπτύσεται ραγδαία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα να ζει πρωτοφανή περιστατικά. Καθημερινά καταγράφονται πάνω από 300 ληστείες, με μια ανεξέλεγκτη βία. Στην Ελλάδα δολοφονούν πλέον για λίγα ευρώ. Βία όμως εκδηλώνεται σχεδόν παντού. Στη Ρόδο, συνελήφθησαν 10 άτομα (μεταξύ τους και δυο μαθητές) που συμμετείχαν σε επεισόδεια εις βάρος επισήμων σε εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της νήσου. Πρίν λίγες μέρες αντίστοιχα επεισόδεια έζησε και ο Γ. Νταλάρας όταν σε συναυλία του δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια, ύβρεις και αποδοκιμασίες.

Η πολύμορφη αυτή βία έχει τις γνωστές υφεσιακές αιτίες. Η φτώχια, οι απολύσεις, οι φορολογικοί διωγμοί έχουν θυμώσει τους ανθρώπους. Όμως αυτό που έχει θυμώσει περισσότερο από όλα είναι η ανικανότητα των πολιτικών. Υπάρχει τρομερός θυμός στους πολίτες για δυο λόγους.

α) Γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε τα μνημονιακά μέτρα με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχώς κι άλλα μέτρα. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να δεχθούν προσωρινά σκληρά μέτρα για να επανέλθει η αγορά και η χώρα σε μια υγιή πραγματικότητα. Οι θυσίες τους όμως πάνε χαμένες και αυτό τους εξοργίζει.

β) Για τα ασύστολα καθημερινά ψεύδη. Οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί από τον πολιτικό λόγο του τίποτα. Δεν αντέχουν η ανευθυνότητα των πολιτικών να καταστρέφει τις ζωές τους.

Η βία θα μεγαλώσει τόσο που η εξουσία ίσως αποπειραθεί να απαντήσει με (κρατική) βία. Και αυτό θα είναι το χειρότερο...