Όταν πολιτικοί διαβάζουν κριτικές που περιγράφουν τη σαπίλα τους

Υπάρχουν σπουδαίες πνευματικές νησίδες στον ελληνικό τύπο. Αρθρογράφοι που δεν ανήκουν σε κομματικούς στρατούς για να αυτοεξευτελίζονται (προφανώς επί χρήμασι) γράφουν μεγάλες αλήθειες τις οποίες να ξέρετε ότι τις διαβάζει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αλλά όχι για να αλλάξει. Απλά για να μετρά πόσο πιο κάτω βούλιαξε η χώρα.

Μια τέτοια νησίδα γραφής είναι ο Χρήστος Γιανναράς. Από το τελευταίο του άρθρο, υφαρπάζω μικρά αποσπάσματα που όμως είναι μεγάλες αλήθειες της ελληνικής πραγματικότητας. Γράφει ο κ. Γιανναράς: 

"... Τι να ψηφίσουμε τη μεθεπόμενη Κυριακή; Αν θέλει ένας πολίτης να μη φυγομαχεί, αλλά ούτε και να εμπαίζεται, πρέπει να βρει για να ψηφίσει κόμμα και υποψήφιους που εκτιμά την πολιτική τους ταυτότητα και σέβεται την πολιτική τους συνέπεια.

Τέτοιο κόμμα και τέτοιοι υποψήφιοι δεν υπάρχουν. Καθόλου τυχαίο που τα «πολιτικά» των κομμάτων «προγράμματα» τα συντάσσουν διαφημιστές. Οι κομματικοί επαγγελματίες της εξουσίας ξέρουν μόνο να αγορεύουν ή να συνεντευξιάζονται, με μονολόγους. Τους ενδιαφέρουν μόνο οι εντυπώσεις. Δεν ξέρουν τι θα πει «πολιτικό πρόγραμμα», «πολιτικός σχεδιασμός» – τίποτε από αυτά..." 

"... Το ελλαδικό «κράτος» σήμερα είναι ένας γκροτέσκος Λεβιάθαν, σάπιος ώς το μεδούλι, η αδυσώπητη σήψη του μακάβρια απειλή θανάτου. Απειλή, όχι μόνο για  τον σημερινό φθίνοντα ελληνώνυμο πληθυσμό του, αλλά και για την ελληνικότητα: με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η λέξη για την Ιστορία και τον πολιτισμό.

Αυτόν τον εφιάλτη τον προσπερνάμε με εκπληκτική (επίσης τερατώδη) εθελοτυφλία, κάθε φορά που στήνονται κάλπες. Εκούσια παραδινόμαστε, άνευ όρων, σε μικρονοϊκές ψευδολογίες απατεώνων, ανθρώπων που δεν πιστεύουν σε τίποτα, ούτε στις ιδεολογίες που δήθεν εκπροσωπούν ούτε σε «αρχές» ούτε σε εντιμότητα – αλληλοβρίζονται και την άλλη μέρα συγκυβερνάνε, καλύπτει ο ένας τις πομπές και τα εγκλήματα του άλλου, ενώ ταυτόχρονα μαλλιοτραβιούνται έχοντας όλοι υπερψηφίσει «νόμους» a priori αμνήστευσης των εγκλημάτων τους..."

"... .Δεν υπάρχει κόμμα που δείχνει ότι καταλαβαίνει, την εξόφθαλμη ανάγκη «επανίδρυσης του κράτους». Η χώρα όλα τα «υλικά» της συνταγής για δημοκρατία: σύνταγμα, εκλογές, κοινοβούλιο, Πρόεδρο Δημοκρατίας, Συμβούλιο Επικρατείας, ελευθεροτυπία – αλλά να μην έχει δημοκρατία. Αυτή την καταπληκτική απατεωνία μπορεί να την πετύχει μόνο το καθεστώς της κομματοκρατίας...".

Τα διαβάζουν όλα αυτά - και πολλά άλλα οι πολιτικοί. Γνωρίζουν ότι είναι αλήθειες. Δεν του νοιάζει. Πρώτον γιατί ο κάθε πολιτικός νοιώθει αδύναμος να αλλάξει εκ βάθρων μια χώρα αμετανόητων πολιτών που έτσι την θέλουν. Έρμαιο των κομμάτων και παρασιτική. Και δεύτερον γιατί είναι πιο εύκολο αντί να κυβερνάς με σχέδιο (που θέλει κόπο και πολιτικό κόστος), να εκλέγεσαι με βόλτες στα τηλεπαράθυρα. 

                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης