Όταν οι πολιτικοί ελέγχουν (για να απαξιώσουν)

Μια μικρή ιστορία με σπουδαία ονόματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. To Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1959 ως μία μικρή ερευνητική μονάδα με την επωνυμία "Κέντρον Οικονομικών Ερευνών".

Ιδρύθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, κατόπιν εισηγήσεως του τότε Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντος Ε. Ζολώτα. Πρώτος Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος  μετακλήθηκε για αυτόν τον σκοπό από το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ.

Σκοπός, του ήταν η επιστημονική μελέτη των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, η ενθάρρυνση της οικονομικής έρευνας και η συνεργασία με άλλα επιστημονικά ιδρύματα.

Σήμερα, αυτό που οραματίστηκαν μεγάλες προσωπικότητες του τόπου δεν έχει, πλέον, καμιά σχέση με το σκοπό της ιδρύσεως του. Ο φορέας αντί να υπηρετεί εθνικούς σκοπούς κατάντησε να υπηρετεί... κομματικούς. Μελέτες και έρευνες γίνονται για να έχουν άλλοθι διάφοροι υπουργοί ώστε να προωθούν αμφίβολων αποτελεσμάτων νομοσχέδια.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, οι φορολογούμενοι πληρώνουν όχι για το γενικό καλό, αλλά για το εκάστοτε... κυβερνητικό καλό.

Γνωστή και αυτή η μικρή ιστορία. Οι πολιτικοί τα θέλουν όλα δικά τους - ελεγχόμενα - και όταν τα αποκτήσουν η πρώτη κίνηση είναι να τα απαξιώσουν. Αφού κυβερνούν ήδη οι άνθρωποι, τι χρειάζονται όλα τα άλλα (πέραν του να τοποθετηθούν κάποιοι ημέτεροι;)

               ΟΥΤΙΣ
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης